Malmö – Polisförstärkning till Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Det rådde ett lugnt men spänt läge på fredagskvällen i Rosengård. Enstaka mindre bränder togs om hand och släcktes av polisen.

-Vi har poliser som är specialutbildade för det. Men poliser ska ju inte användas till att släcka bränder, säger Skånepolisens informatör Ewa-Gun Westford.

Fyra vandaliserade bilar fanns inrapporterade vid 20.30-tiden, då ett 100-tal människor rörde sig i området.

Sammanlagt var strax under 200 poliser i tjänst under fredagskvällen och jämfört med tidigare kvällar har strategin lagts om .

Ett antal så kallade dialogpoliser har satts in för att kunna föra samtal med de inblandade. Man är även bättre rustade att få fatt i gärningsmännen.

-Vi är betydligt fler och har mer resurser vilket innebär att vi kan vara lite slagkraftigare, säger Westford.

Oroligheterna under föregående natt var enligt polisen de våldsammaste sedan upploppen startade i måndags. Samtidigt växer frustrationen bland de boende i stadsdelen.

– Det är läskigt, de bara förstör för oss andra, de vinner inget på det, säger Abir El-Zaim.

Under natten mot fredagen sattes flera soptunnor och två bilar i brand. Sten kastades inte bara mot polisen utan även mot förbipasserande trafik. Polisen talar om att våldet har trappats upp

– De använde bland annat slangbomber som har en oerhört kraftfull verkan. Som tur är blev ingen skadad, säger närpolischef Börje Aronsson i Rosengård.

Polisen menar att det delvis är vänsteraktivister utifrån som ställer till bråk. Men Arben Latifi som jobbar med ungdomar i Rosengård menar att orsaken till oroligheterna grundar sig i sociala problem.

– Bakom det här ligger situationen i Rosengård och driver på. Det handlar om arbetslöshet, trångboddhet, diskriminering som skapar frustrationer, säger Arben Latifi, samordnare på Fryshuset Syd.

Polisen planerar inför fortsatta kravaller under helgen och de boende i Herrgården tror att våldet kommer att fortsätta.

-Vi tror ju inte att det är över ännu. Vi tror att det kommer att fortsätta och måste vara beredda på att jobba dygnet runt nu. Vi måste ha en beredskap för att klara oroligheter, skadegörelser, bränder och liknande, säger Charley Nilsson, informationsansvarig för Skånepolisen.

Malmöpolisen har begärt och får nu förstärkning med specialutbildade poliser från Västra Götaland och Stockholm för att klara situationen på Rosengård.

-De poliser som kommer hit är särskilt utbildade för att möta situationer med folkmassor, demonstrationer och våldsamheter, säger Nilsson.

Håkan Hydén, professor i rättssociologi vid Lunds universitet, är inte förvånad över att vänsteraktivister och radikala muslimer agerar tillsammans.

-Händelserna på Rosengård ser jag som ett uttryck för ungdomarnas missnöje med det samhälle de lever i, och så länge som vi inte kan etablera ett alternativ till det kan vi förvänta oss att protesterna kommer från båda kanterna, säger han.

Men han är oroad över att bråken drar till sig vad han kallar professionella bråkstakar och betonar att polisen och Räddningsverket måste satsa på långsiktiga forskningsprojekt för att lösa problemen i framtiden.

-Vi måste få en bild inifrån de här grupperna för att finna en lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.