Asylsökande lär sig svenska på utbildningscentrer för Sfi. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Malmö stad får 14 miljoner för brister i sfi-utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad polisanmälde Hermods för misstänkt bedrägeri och krävde moderbolaget AcadeMedia på 4,7 miljoner kronor. På fredagen blev det klart att kommunen får mer än så. 14 miljoner kronor blev den slutgiltiga kompensationen vid förlikningen.

– Vi är nöjda med att AcadeMedia svarade upp mot de krav vi har ställt, säger Lars Rehnberg, direktör på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

– De har vidtagit åtgärder, anställt fler lärare, visat sig vara beredda att ge oss ekonomisk kompensation och de fullföljer sitt avtal resterande avtalsperiod.

Hermods avtal med Malmö stad om utbildning i svenska för invandrare gäller fram till sommaren. Men i april polisanmälde kommunen brister i personalredovisningen som misstänkt bedrägeri. Enligt polisanmälan hade företaget felaktigt redovisat och fakturerat för fler lärare än antalet anställda och uppgett felaktig information om medarbetarnas utbildningsnivå.

Tre chefer avskedade

Sedan dess har moderbolaget AcadeMedia avskedat tre chefer på malmöskolan och ökat sin lärartäthet. Malmö stad kompenseras också med 14 miljoner kronor för bristerna.

– Vårt krav på 4,7 miljoner avsåg en begränsad period som vi hade tittat på, men överenskommelsen idag på 14 miljoner gäller hela avtalsperioden, säger Lars Rehnberg.

Hermods fortsätter bedriva sfi-utbildning åt Malmö stad fram till avtalet löper ut. Efter det, från och med 1 augusti, kommer all utbildning i svenska för invandrare att ges i kommunen egen regi.

– Vi går från tvåtusen till fyratusen elever efter sommaren och håller på att rekrytera lärare för fullt, berättar Lars Rehnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.