Malmö stad köpte lås för cirka en miljon – går inte använda

Publicerad
2016 köpte Malmö stad in 1200 nyckelfria lås för närmare en miljon kronor. Tanken var att de nyckelfira låsen skulle fungera inom hemtjänsten, men låsen har inte kunnat användas.

Malmö stad har länge velat ha nyckelfria lås för att få en bättre säkerhet inom hemtjänsten. Efter en granskning med många krav på låsen, valde de Microsofts mobilversion som skulle styra så man kunde öppna låsen.

Efter att en leverantör vunnit upphandlingen för att leverera mobiltelefonerna och låsen, så kom Microsoft kort efter med beskedet att man inte längre skulle tillverka mobiltelefoner.

– Vi hann installera 500 lås, men de går inte att använda längre. 250 av dem har vi fortfarande inte tagit ner, säger Göran Källmark, chef för enheten för digitalisering och välfärdsteknik i hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.

Vill använda de gamla låsen

Nu har Malmö stad 1200 lås som inte kommer kunna användas hos hemtjänsten.

– Vi håller på med nya upphandlingar. Vi försöker hitta lösningar där vi kan använda oss av de gamla låsen, det finns många olika alternativ som vi tittar på, säger Göran Källmark.

”Omöjligt för oss att veta”

Enligt Göran Källmark var Microsoft den enda lösningen när det gäller säkerhet. Därför kunde de inte välja en annan lösning.

– Det var omöjligt för oss att veta att de skulle sluta att tillverka sina telefoner, därför ser jag det inte som ett misslyckande, säger han.

Har ni fått tillbaka några pengar?

– Nej, vi fick inte tillbaka några pengar, säger Göran Källmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer