Väktare patrullerar utanför universitetets lokaler under måndagen. Foto: Bernard Mikulic/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Malmö Universitet håller stängt efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Ingen får komma in i Malmö Universitets lokaler under måndagen. 
– Lokalerna bevakas av X antal väktare och vi har en dialog med polisen, säger Per M Eriksson, kommunikatör på universitet.

Sedan i fredags har universitetet haft en utökad bevakning av sina lokaler. Tillträde till lokalerna har varit delvis begränsat under helgen och under måndagen får ingen komma in. Samtidigt jobbar en krisledningsgrupp för fullt och ledningsgruppen arbetar på annan plats. 

– Vi har ett kontinuerligt krisledningsarbete där vi följer händelseutvecklingen, säger Per M Eriksson till SVT Nyheter Skåne.

Öppnar på tisdag

Universitetet beslutade förra veckan att lokalerna skulle vara stängda under måndagen. Under tisdagen kommer de öppnas igen. 

– Lokalerna kommer vara tillgängliga för studenter och medarbetare som har passerkort. I vanliga fall behövs inget passerkort för att komma in. 

Anledningen är att hotet ska vara riktat specifikt mot den 8 januari.

Men om det är så allvarligt att universitetet hålls stängt, hur kan det vara ofarligt att gå dit i morgon?

– Det är en samlad bedömning av olika värden som gör att vi har fattat det beslutet. Ett av värdena är att hotet är riktat mot den 8 januari, säger Leif Wulff, säkerhetsansvarig på Malmö Universitet.

Bevakningsbil utanför universitetet i Malmö. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Under resten av veckan kommer bevakningen av universitetet vara höjd.

– Vi kommer utvärdera den säkerhetsplan som finns för universitetet och se om säkerhetsjusteringar behöver göras i den, säger Leif Wulff.

Studenthälsan och personalhälsovården har höjt beredskapen för de studenter som är oroliga.

Informationsskylten som mötte studenterna under måndagsmorgonen. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Hotet utreds av polisen som grovt olaga hot mot grupp. Men ännu har man inte lyckats spåra det och det finns ingen misstänkt.

–Tittar man erfarenhetsmässigt när det gäller den här typen av mejlhot så kommer de ofta från internationella servrar och det kan göra att spårningen tar tid, säger Nils Norling, kommunikatör på polisen i Malmö.

Till skillnad från universitet gjorde inte polisen bedömningen att lokalerna behövde stängas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hotet mot Malmö universitet

Mer i ämnet