Foto: TT

Malmö välkomnar nya ändringen av EBO-lagen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen föreslog regeringen att reglerna för EBO, lagen om eget boende, ska ändras. Det är ett efterlängtat besked för Malmös kommunledning, som drivit frågan i många år.

För att asylsökande som vill bo i eget boende (EBO), ska välja att bo i områden där det finns förutsättningar för ett bättre mottagande, föreslår regeringen ändrade regler. Asylsökande som bosätter sig i vissa områden med socioekonomiska utmaningar, ska som huvudregel inte ha rätt till dagersättning eller särskilt bidrag, enligt regeringsförslaget.

Det meddelade regeringen på tisdagen vid en presskonferens.

– EBO har lett till  trångboddhet och en ekonomisk och social misär i vissa bostadsområden i Malmö. Barn gör läxor i trapphus och folk sover på golvet. Vi har varit kritiska till EBO i många år. Jag välkomnar att det nu, efter många års kamp från vår sida, finns en bred politisk enighet om behovet av förändring, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vill starta genast

– Äntligen gör regeringen det vi länge krävt. Malmö har i jämförelse med andra kommuner tagit ett stort ansvar för landets flyktingmottagande. Ebo-lagstiftningen har lett till negativa konsekvenser och utsatthet för särskilt barn och deras familjer. Liberalerna i Malmö har länge önskat att man ser över tillämpningen på nationell nivå och välkomnar därför regeringens besked, säger Roko Kursar (L), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, i ett pressmeddelande på tisdagen.

De nya reglerna börjar gälla från den 1 januari nästa år, enligt Malmö stad. I väntan på att lagändringen träder i kraft, begär kommunledningen redan nu att hela Malmö ska betraktas som ett enhetligt område i bedömningen av möjligheten att flytta till Malmö genom EBO.

– Om det här ska bli verklighet för oss, menar vi att hela Malmö måste undantas EBO. Jag vill inte se en utveckling av mer svarthandel med lägenhetskontrakt i Malmö, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, till SVT nyheter Skåne på tisdagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.