Foto: Bildbyrån

Malmö vann mot favoritmotståndaren Färjestad

Uppdaterad
Publicerad

Malmö tog ett kliv närmare en direktplats till en SM-kvartsfinal efter 3–1 hemma mot Färjestad. Det är fjärde gången skåningarna vinner över värmlänningarna denna SHL-säsong – och lagen kan mycket väl mötas igen direkt i slutspelet.

För tabellfemman Malmö har fyran Färjestad varit ett drömmotstånd denna SHL-säsong. När skåningarna vann med 3–1 i den 50:e omgången var det Malmös fjärde raka seger mot värmlänningarna, varav två under ordinarie tid. Och om lagen slutar just fyra och femma i tabellen möts de igen i en kvartsfinal senare i mars.

Händemark kvitterade

Det var dock Färjestad som tog ledningen knappt sju minuter in på den andra perioden i Malmö arena. Malmö gjorde ett dåligt byte och isen öppnade upp sig för en lång genomskärare signerad bortabacken Jens Westin. I offensiv zon åkte Libor Hudacek sig fri och slovaken kunde runda Oscar Alsenfelt fram till 1–0.

Malmös lagkapten Fredrik Händemark tog in hemmalaget i matchen efter en dryg kvart. Centern förde själv upp pucken i zon och skickade in 1–1 på Lars Haugens plocksida. Ett avslut som inte såg helt otagbart ut.

– Jag vred upp och kollade vad jag med mig för en passning. Jag tror att det lurade målvakten lite, sade Händemark i en intervju i arenan i periodpausen.

Kvitteringen fick fart på Malmö. Med drygt en minut kvar till periodpaus föll även hemmalagets ledningsmål när Tobias Ekbergs avslut från backposition letade sig in.

Ny assist för Ekberg

I den tredje perioden stängde Malmö matchen i numerärt överläge. Efter 11.17 skickade Malmöbacken Ekberg återigen iväg pucken mot mål och denna gång var det Max Görtz som styrde in pucken – med kroppen.

Kort därefter var Christoffer Törngren nära att ge värmlänningarna kontakt, men avslutet tog i ramverket och gästerna var i slutändan aldrig nära att hota Malmös seger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.