Foto: Bidbyrån

Malmö vassast i dramatiskt Skånederby

Uppdaterad
Publicerad

Rögle har mardrömssiffror när det kommer till förlängning och straffar – medan Malmö är seriens bästa lag i samma spelform.

Med den statistiken i ryggen kunde Malmö vinna säsongens andra Skånederby med 2–1 efter just straffar.

Resultatet innebär att Malmös imponerande hemmafacit, med tio vinster av elva möjliga, håller i sig. Samtidigt får sig Rögles starka bortaform en törn sedan Johan Olofsson satte den avgörande straffen i nät.

Vägen dit var en intensiv, känslostyrd kamp – full av derbykaraktär. Malmö har fram till derbyt vunnit sex av sju matcher som har avgjorts efter ordinarie tid den här säsongen. Rögle har i sin tur förlorat fyra av föra.

Det var Rögle som inledde bäst inför 11 650 åskådare och Olle Liss skapade den första riktigt farliga chansen, som för att ge en fingervisning om att han var på spelhumör.

”Blir extra roliga matcher”

Men en mållös första period kokades matchen ner till att mest bestå av heta derbykänslor och fysisk kamp mellan rivalerna.

– Det blir extra roliga matcher för oss här med slaget om Skåne. Det betyder extra mycket för supportrarna också, sade Rögles Mattias Sjögren till C More efter första perioden.

Sjögren hade extra anledning att vara taggad – derbyt var hans första som Röglespelare på tio år. Men vid ett tillfälle bubblade känslorna över och Sjögren drog på sig en utvisning för en alltför våldsam tackling i egen zon.

Alsenfelt klev fram

Det tog bara 13 sekunder in i det numerära överläget innan hemmalagets Johan Olofsson prickade in ledningsmålet från den högra tekningscirkeln.

Men svaret kom snabbt från Rögles håll efter att Malmö drog på sig en utvisning. Då hittade Mattias Sjögren till Olle Liss, som efter en rad skapade chanser i matchen inte gjorde några misstag den gången.

Straffarna bjöd på ett par tjusiga varianter av först Simon Ryfors i Rögle och sedan Marcus Sylvegård. Men när det väl gällde stängde Oscar Alsenfelt igen totalt och Johan Olofsson kunde till slut prickskjuta in sitt andra mål för kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.