Visa alla (2)

Malmöbarnen skapar konst med flyktingbarn i Libanon

Publicerad

Under tre dagar ska skolbarn i Malmö göra klart teckningar som påbörjats av barn i ett flyktingläger i Libanon. De målar en halv teckning var och när teckningarna är klara pratar de över Skype och visar upp resultatet för varandra.

– De här barnen lever i ett flyktingläger i Bakaa i norra Libanon. De flesta är syriska flyktingar och går inte i skolan. Många av dem har varit exalterade över det här projektet och är väldigt nyfikna på Sverige, säger Flutra Gorana från hjälporganisationen War Child som står bakom projektet.

War Child är en holländsk organisation som jobbar med att ge psykosocialt stöd till barn i krigsdrabbade länder. De använder ofta konst och lek för att hjälpa barn att bearbeta trauman från krig och väpnade konflikter.

Barnen i Libanon som påbörjade teckningarna målade en halv teckning var som sedan skickades till Sverige. Barn från skolor i Malmö har nu tagit över och ritar andra halvan.

En av dem är Hanna Iseni som går i årskurs 6 på Apelgårdsskolan.

– Det är speciellt att det är barn från andra länder som gjort detta. Man får veta hur de bor och hur känslan är hos dem, säger hon.

När teckningarna är färdiga pratar barnen via Skype och visar upp resultatet för barnen i Libanon.

– När barnen i flyktinglägret fick veta att barn i Sverige skulle se vad de målade blev de oerhört glada. Det gör mycket för deras självförtroende, säger Flutra Gorana.

Barn från årskurs 6 i Apelgårdsskolan målar på Malmö central. Foto: Sanne Kleiner

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer