Rahman når inte familjen i Afghanistan: ”Vet inte om de lever”

Uppdaterad
Publicerad

Senast 20-årige Rahman fick kontakt med sin familj i Afghanistan var för fem dagar sedan. Men nu får han inga livstecken. Hemma i Malmö fruktar han det värsta, samtidigt som han fått sin asylansökan avslagen och väntar på att en dag skickas tillbaka.

Rahman sitter med telefonen i handen. Han försöker nå någon av sina åtta familjemedlemmar som bor i Afghanistan. Men sedan talibanerna tog över större delar av landet har de varit svåra att nå.

– Det senaste min familj berättade var att talibanerna har dödat flera civila, att de förstört nätverksuppkopplingen och att alla är väldigt rädda. Jag önskar att de kunde fly landet, men det är kaos på flygplatserna, säger han.

Har fått avslag tre gånger

Själv flydde han till Sverige som 15-åring. Under de fem och ett halvt år han levt i Malmö har han blivit klar med både grundskolan och gymnasiet. Tre gånger har Rahman ansökt om asyl, men samtliga gånger har han fått avslag. Och nyligen kom beskedet om utvisning till hemlandet.

– Jag drömmer mardömmar om nätterna. Jag inte bara rädd för min familjs, utan också för min egen framtid. Det är livsfarligt där borta.

I juli stoppade Migrationsverket tillfälligt alla utvisningar till Afghanistan  på grund av det försämrade säkerhetsläget. Hur länge beslutet kommer att gälla är ännu oklart. Rahman fruktar den dagen han måste tillbaka.

– Situationen känns helt hopplös där borta. Allt jag vill är att stanna här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.