Hanna Scott vid Skåne stadsmission och Omid Mahmoudi, grundare av Ensamkommandes förbund är två av årets pristagare av Child 10 Awards. Foto: Privat

Malmöbor prisas för arbete med papperslösa

Publicerad

Pristagarna av 2018 års Child 10 Awards har tillkännagivits. Det är ett pris som årligen delas ut till tio personer som kämpar för papperslösa barn. Två av årets pristagare kommer från Malmö.

Hanna Scott vid Skåne stadsmission och Omid Mahmoudi, grundare av Ensamkommandes förbund är två av årets pristagare.

– Det här betyder väldigt mycket. Just nu är situationen ohållbar för många ensamkommande. Många är ensamma. De mår dåligt och på grund av det mår vi som jobbar med det också dåligt, men priset visar att vårt arbete gör skillnad. Det ger oss också en möjlighet att höras. Till exempel hade du inte ringt annars, säger Omid Mahmoudi.

Ensamkommandes förbund bedriver bland annat en ungdomsgård i Malmö där man till exempel kan få läxhjälp, men framförallt finna gemenskap. Den drivs för och av ensamkommande. Omid Mahmoudi kom själv hit 2010 och har tidigare tilldelats flera stipendier för sitt arbete.

Den 4 december delas priset ut. Då tilldelas pristagarna prissumman om 10 000 dollar var. Denna gång delas priset ut i Malmö, där nio av pristagarna kommer att finnas på plats. Den tionde pristagaren befinner sig själv i en papperslös situation i USA och kan därför inte komma till Malmö. Årets pris delas ut i samarbete med Malmö stad.

Årets pristagare

Visa

Eliot Wieslander (Stockholm), generalsekreterare för Läkare i världen.

Hanna Scott (Malmö), projektledare för Ensamma barn på flykt och Unga forum vid Skåne stadsmission.

Matilda Brinck-Larsen (Göteborg), grundare av frivilligorganisationen Agape.

Omid Mahmoudi (Malmö), grundare av Ensamkommandes förbund.

Sanna Vestin (Stockholm), informatör i asylfrågor och tidigare ordförande i Flyktinggruppernas riksråd samt driver informationskanalen Asylnytt.

Jonathan Jayes Green (USA), en av grundarna till Undocublack Network.

Jonathan Ryan (USA), verksamhetschef för RAICES.

Lenni Benson (USA), grundare av Safe passage project.

Nora Phillips (USA), grundare av Al Otro Lado.

Stephen W Manning (USA), grundare av Innovation law lab.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer