Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) presenterade sin första gemensamma budget för Malmö Foto: Johan Dernelius/SVT

Historisk budget presenterad i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

S och L i Malmö presenterade idag sin första gemensamma budget. Den innehåller bland annat satsningar på utbildning, jobb och ökad trygghet.

Malmö stad får ökade anslag på 1,1 miljarder kronor till sin budget för 2019. Merparten av pengarna kommer från ökade skatteintäkter och statsbidrag.

Ett förslag som Liberalerna fått igenom är kommunala ordningsvakter. Andra områden som prioriteras är utbildning och jobb. Det skriver Socialdemokraterna och Liberalerna i Malmö i ett pressmeddelande.

– Lokalt ser vi att mycket går åt rätt håll: arbetstillfällena ökar, det byggs bostäder och investeras i alla delar av staden. Nu måste den nationella politiken börja fungera så att förutsättningarna för kommunerna blir tydliga och att insatserna för Malmöbornas trygghet trappas upp, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Krav om effektivisering

Totalt omsluter budgeten 24 miljarder kronor. Skatteintäkterna, med den bibehållna skattesatsen 21,24 procent, beräknas öka med en halv miljard kronor till 13,9 miljarder kronor.

Samtliga verksamheter får krav på sig om effektivisering. Detta för att frigöra medel att fördela om till andra verksamheter. Högst är kraven på kommunstyrelsen.

– Vår budget för 2019 tar Malmö i en mer liberal riktning med utgångspunkterna jämlikhet, valfrihet och trygghet. För att Malmö ska hålla ihop. Såväl när det gäller utbildning, funktionsstöd, vård och omsorg, arbetsmarknad och bostadsmarknad, är det just dessa tre värden som genomsyrar vår budget, och det är jag väldigt stolt över, säger Roko Kursar (L) kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.