Många cyklister kör året runt Foto: SVT

Malmöcyklisterna mest nöjda i landet

Uppdaterad
Publicerad

Malmö har Sveriges nöjdaste cyklister, det visar Cykelfrämjandets nationella granskning. 12 000 personer från norr till söder har svarat.

– Malmö har i många år investerat i säkra cykelvägar, cykelparkeringar, hyrcykelsystem och servicestationer för att locka fler att cykla. Det gör staden mer attraktiv med bättre framkomlighet och luftkvalitet som följd. Malmö ses redan som en av världens ledande cykelstäder och det ska vi fortsätta vara, säger Andreas Schönström (S), ordförande i Malmö stads tekniska nämnd i ett pressmeddelande.

Ligger efter Köpenhamn

85 procent av cyklisterna instämmer helt eller delvis med att Malmö är en bra cykelkommun, vilket kan jämföras med landet i övrigt där bara 45 procent är helt eller delvis nöjda.

– Malmö visar vägen för hur man bygger en stad som uppskattas av dess invånare och andra kommuner behöver lära av Malmö. Men de ska inte luta sig tillbaka för det, de ligger ju exempelvis efter grannstaden Köpenhamn, säger Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet.

Många önskar bredare cykelbanor

Det största hindret för cyklisterna, enligt undersökningen, är dåliga cykelvägar. Mest irritation väcker cykelbanor som delas med gående och många skulle önska att cykelbanorna var bredare så att det går att cykla i bredd.

– Det finns mycket kvar att göra för att ge cyklister samma förutsättningar för effektiva transporter som bilister historiskt haft i staden. Därför kommer vi fortsätta driva utbyggnaden av cykelinfrastrukturen, säger Märta Stenevi (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer