Polisen på plats i Rosengård i Malmö efter en explosion i ett trapphus i ett bostadshus 23 februari 2022. Foto: Johan Nilsson/TT

Malmöexplosioner var hämnd för skottlossning – fyra åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Under några februaridagar skakades Malmö av en serie explosioner som innebar att ett stort antal boende utsattes för potentiell livsfara.

Det var en hämndaktion efter en skottlossning, hävdar åklagaren som nu åtalar fyra män.

– Detta är en seriebrottslighet som har skett under ett kort förlopp med en klar motivbild, med en klar krets av människor. Man får också vara noga med att säga att det här är en typ av gärning som långt ifrån alla har en kapacitet att utföra, säger åklagare Mårten Alvinsson.

Tre entréer sprängdes

Den 17 februari besköts en bil under färd i Bunkeflostrand i södra Malmö av gärningsmän som satt i en annan bil. Den beskjutna bilen tillhörde en av dem som nu åtalas och i åtalet beskrivs hur hämndplanen sedan smiddes.

Entréer till tre flerfamiljshus sprängdes sönder och i ytterligare ett hus placerades en bomb utanför en lägenhetsdörr – allt inom loppet av sex dagar den 18 till 23 februari. På adresserna bodde personer med familjekoppling till de personer som hade häktats efter beskjutningen av bilen.

Se bilder från en av sprängningarna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gärningsmannen tar fram något som liknar en termosbomb ur en plastpåse och placerar den invid porten. Se händelseförloppet i klippet ovan. Foto: Yotube/Privat

”Hade inneburit livsfara”

Det fanns en uppenbar risk att människor skulle komma till skada i explosionerna, konstaterar åklagaren.

– Hade någon gått förbi när bomberna exploderade så hade det inneburit livsfara, säger åklagaren.

De fyra männen åtalas för grov allmänfarlig ödeläggelse, försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Vid en av sprängningarna dröjde det en minut och 42 sekunder mellan att gärningsmannen tände stubinen och bomben exploderade. Det visar övervakningskamerans klocka:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar polisen mer om hur man ser på det hänsynslösa bombdådet på Rosengård. Foto: Privat och SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer