Så här ser 3d-vapnet ut som hittades i ett garage. Foto: Polisen

Malmökriminella skriver ut skjutvapen

Uppdaterad
Publicerad

Malmös kriminella använder 3D-skrivare för att tillverka egna vapen, men att äga vapendelar som inte är ihopsatta till ett färdigt vapen, är inte straffbart. Något som är problematiskt tycker polisen.

Vid två separata tillfällen har malmöpolisen beslagtagit vapnen som har skrivits ut på 3D-skrivare.

Ett pistol hittades vid en husrannsakan hos en av stadens tungt kriminella tidigare i år.

Pistolen var hemmagjord och byggd nästan uteslutande i plast, så man fattade misstankar, och efter att tekniker undersökt vapnet konstaterade man att det måste ha skrivits ut på en 3D-skrivare.

– Ytterligare ett 3D-utskrivet vapen har under våren hittats i ett parkeringsgarage i Malmö., säger Nils Norling, polisens presstalesperson till SVT Nyheter Skåne.

Vapnen beslagtogs i januari och februari och har testats av Nationellt forensiskt centrum, NFC.

– Teknikerna har testskjutit vapnen vid sex tillfällen och de fungerar. Därför räknas de enligt oss som olaga vapen, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Tillverkningen av de båda vapnen påminner om varandra, men polisen vill inte säga om det finns någon misstänkt.

Det här är första gången polisen i Malmö hittar 3D-utskrivna vapen som bevisligen är funktionsdugliga, men att det är en växande trend känner polisen till från andra kollegor.

– Vi vet att det är mer vanligt  i övriga Europa, säger Stefan Sintéus.

Ej olagligt att inneha vapendelar

Vapnet tillverkas genom att ett riktigt vapen plockas isär, sedan kopieras delarna i en 3D-skrivare för att därefter sättas ihop till ett färdigt vapen. Men det finns ett dilemma för polisen. Delarna i sig är inte olagliga att inneha. Först när de har satts ihop till ett funktionsdugligt vapen, blir det ett brott mot vapenlagen.

– Det är ju uppenbart att syftet är att sätta ihop delarna till ett vapen. Det enda som saknas är en pistolpipa och ett slutstycke, så jag efterlyser en diskussion kring var gränsen går för när det räknas som ett brott, säger polismästare Stefan Sintéus.

Enligt honom ger 3d-skrivare oanade möjligheter för den som vill tillverka egna vapen och han oroar sig för att lagstiftningen inte hänger med.

Bör klassas som vanlig pistol

– Det går ju inte att kriminalisera en 3D-skrivare, men det är ändå så att vi nu får personer i kriminell miljö, som har sådana här vapen på sig.

Polisens hållning är att den utskrivna pistolen bör klassas som en vanlig pistol då frågan avgörs i domstol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.