Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L). Foto: Gunilla FritzeVisa alla (2)
Visa alla (2)

Historiskt mittenstyre i Malmö – L får fyra nya kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsmorgonen höll Liberalerna och Socialdemokraterna i Malmö en presskonferens om det gemensamma styret. Liberalerna får fyra kommunalrådsposter inom skola, funktionssätt (bland annat LSS), stadsbyggnad och miljö, demokrati och mänskliga rättigheter.

– Vi ska gemensamt hitta förslag på lösningar på de problem vi har i Malmö, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

– Om man ingår i en koalition är det givande och tagande men vårt mål är att hitta gemensamma lösningar i alla frågor, säger Roko Kursar, blivande vice ordförande i kommunstyrelsen i Malmö.

”Nu får vi en chans att påverka”

Efter att Socialdemokraterna på nytt sträckt ut handen till Liberalerna står det nu klart att de inleder ett valtekniskt samarbete.

–  Det känns väldigt bra. Nu får vi en chans att påverka Malmö i liberal riktning, säger Roko Kursar (L).

Det var under ett möte på tisdagskvällen som Liberalerna i Malmö röstade ja till Socialdemokraterna.

Historiskt mittenstyre

Samarbetet innebär att S och L kommer att styra staden tillsammans i ett mittenstyre.

– Socialdemokraterna har sagt att de tillmötesgår oss på hälften av våra punkter. När vi förhandlade innan vi fick första erbjudandet så sa vi att vi inte tänker agera som ett stödparti. Vi vill få igenom liberal politik och det får vi nu, säger Roko Kursar.

– På det här sättet skapas ett bredare styre i mitten. Det här är ett bra och viktigt beslut för Malmö, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

”Märkligt och anmärkningsvärt”

Roko Kursars tidigare samarbetspartier i Alliansen är häpna över beskedet.
-  Det är mycket märkligt och anmärkningvärt. Malmöalliansen gick till val gemensamt, med gemensamt valmanifest och budget. Det här sidbytet Liberalerna gör till vänsterblocket är inte bara ett svek för de som röstade på Liberalerna utan hela Alliansen, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Malmö

Mer i ämnet