Hemlösa kan hämta kläder som Malmöbor har skänkt. Foto: Hans Larsson

Malmös hemlösa får gratis kläder: ”Det är kalla tider nu”

Publicerad

På några klädstänger vid Triangeln i centrala Malmö kan hemlösa Malmöbor hämta gratis kläder. Det är projektet ”Hjälp en hemlös” som ser till att Malmöbornas skänkta kläder kommer till användning.

Initiativet till projektet kommer från Johannes Baithly som tidigare engagerat sig i att hjälpa människor skaffa jobb och bostad. Nu tycker han att det är dags att uppmärksamma dem som tvingas sova ute i kylan.

– Det är kalla tider nu, så det är dags, säger Johannes Baithly.

Nära hemlöshet själv

Mikael Sandberg är en av dem som kommer med kläder och sovsäckar till behövande.

– Det är ett jättebra initiativ. Det är så mycket saker man slänger på tippen, men nu kommer de till användning, säger han.

Johannes Baithly berättar att han själv var nära att hamna i hemlöshet för några år sedan.

– Jag höll på att hamna på gatan vintern 2012. Jag behövde aldrig sova under bar himmel, men det var en tuff miljö och det har format mig, säger han.

Spridit sig till fler städer

Projektet som drogs igång för några veckor sedan, har enligt Johannes Baithly, hunnit sprida sig till Kristianstad och Örebro.

– Det här är också ett symbolisk initiativ till svenska folket: ”Nu tar vi tag i det här på allvar”. Ingen ska behöva vara hemlös, säger Johannes Baithly.

I klippet ovan kan du höra om några av dem som hämtat kläder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.