Visa alla (2)

Komikerna: Därför blomstrar Malmös humorscen

Publicerad

Något av Sveriges humorhuvudstad med en gör-det-själv stämning. Så beskriver några av Malmös komiker stadens humorscen.

Skjutningar, sprängningar och gängkrig. Det är kanske den bilden många har av Malmö. Men faktum är att Malmö också är något av Sveriges humorhuvudstad.

Petrina Solange och Johannes Finnlaugsson driver en av Malmös populäraste stand up-klubbar, har en humorpod som de spelar in för publik varje vecka och reser landet runt med sina shower.

De är överens om hur bilden av Malmö ser ut ute i landet.

– Att det är mycket skjutningar, det tänker folk på, säger Petrina Solange.

– Ja men jag tänker att det formar bilden av komiker från Malmö, att vi är lite hårdare. Om man tänker komiker från Stockholm tänker man på en proffsighet, Malmö tänker man mer att vi kommer och är lite... Malmö, säger Johannes Finnlaugsson.

Mycket som händer

En gör-det-själv stämning präglar Malmös humorscen och där det kanske inte flödar av pengar flödar det av kreativitet och initiativrikedom.

– Jag tycker det är bra. Det är många komiker som tar initiativ till klubbar, roliga koncept och olika humorproduktioner, säger Petrina Solange.

Möllanduon gjorde tv-serie

Dilan Apak och Moa Lundqvist är en annan Malmö-baserad duo som utöver sitt podande och scenshowande har gjort en tv-serie som visats på SVT nu under hösten.

– Den handlar om två karaktärer som heter Dilan och Moa , bor på Möllan i Malmö och är med om allt möjligt i livet, säger Dilan Apak

Serien är fiktiv men inspirerad av de verkliga Dilan och Moas malmöliv. Som en ständig kuliss finns Malmös gator, parker, ölhak och samtalsämnen närvarande i serien.

– Man är ju lite mindre van att se Malmö på tv, jämfört med Stockholm, säger Moa Lunqvist.

– Vi hade ingen ambition att visa det riktiga Malmö. Men det är många som tycker att vi fångat i alla fall Möllan väldigt bra, det har varit jättekul att höra, säger Dilan Apak.

Framtiden ser ljus ut

Malmös plats på humorkartan är tydlig, och bland komikerna finns framtidstro.

– Nu hoppas man ju att det bara kommer att bli mer av allt, att de små gratisklubbarna kan fortsätta och att publiken fortsätter komma. Men det tror jag inte är något problem, det är ju kul, säger Petrina Solange.

– Fortsätter vi vara så bra som vi är kommer publiken fortsätta komma och Malmö fortsätta vara en rolig stad, säger Johannes Finnlaugsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer