Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefana Hoti (MP), Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) blir ansiktena utåt för Malmö stads kommande styre. Foto: Knut Bonde/SVT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Malmös nya styre klart – därför fick Vänsterpartiet nobben

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, tillsammans med Liberalerna och Miljöpartiet kommer styra Malmö den här mandatperioden. Trots att det finns en rödgrön majoritet i kommunfullmäktige, lämnas Vänsterpartiet utanför på grund av bråk om skatterna.

– Vi ser inte att det är seriöst eller hållbart, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

I stadshuset i Malmö lade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna fram sin gemensamma programförklaring för mandatperioden 2022-2026. Den rödgröna majoriteten i kommunfullmäktige lyckades inte komma överens. Trots det var Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) nöjd med den nya minoritetskoalitionen.

– Vi ser att det krävs en stabilitet och behöver driva på för fortsatt utveckling trots den turbulenta situation vi befinner oss i med ett krig på knuten, säger hon.

Skatterna avgjorde

Det är skatterna som står i vägen för de rödgröna. Socialdemokraterna menar att Vänsterpartiet, där även Miljöpartiet ingått, har ställt ”ultimativa” krav på skattehöjningar för varje år.

– Det går inte långsiktigt. Varken för Malmöborna, eller för välfärdsverksamheterna att bygga finansiering på årliga skattehöjningar. Vi ser inte att det är seriöst eller hållbart, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Vänsterpartiet: Stämmer inte

Emma-Lina Johansson (V) menar däremot att det Stjernfeldt Jammeh säger inte stämmer utan att de velat se beslut om skattehöjningar i år.

– Vi har kompromissat ganska mycket för att komma ner till den skattehöjning vi föreslog för detta år. Gör vi det i år kommer vi ha en högre inkomstbas inför kommande budgetår, säger hon.

Är du besviken?

– Ja, det är jag.

Socialdemokraterna får sex kommunalråd, Liberalerna, som styrde med Socialdemokraterna 2018-2022 tappar två av sina kommunalråd och behåller två. Miljöpartiet får två kommunalråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefana Hoti (MP), Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) blir ansiktena utåt för Malmö stads kommande styre. Foto: Knut Bonde/SVT.
Foto: Linda Ekström