Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Malmös grepp mot trädvandalen: planterar nytt träd för varje vandaliserat

Malmös vapen mot trädvandalen: Planterar nytt träd för varje attack

Uppdaterad
Publicerad

En okänd trädvandal har under vintern attackerat över 250 träd i Malmö. Nu har kommunen beslutat att för varje träd som angrips planteras ett nytt.

– Tanken är att vi genom detta markerar att vandalen aldrig kommer att vinna, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.

Enligt polisen har trädattackerna skett vid ungefär 25 olika tillfällen. I slutet av januari inträffade den senast anmälda händelsen som polisen kopplar till serieskadegörelsen, då flera träd skadades i Ögårdsparken.

Sedan har flera anmälningar kommit in, men i vissa fall har man kunnat konstatera att det handlar om kaniner och harar som ätit av barken under de veckor snön gjorde det svårt att hitta annan mat, och i något fall handlar det om skadegörelse men av ett annat slag.

Malmö stad kommer att fortsatt behandla träd som vandaliseras. Men utöver det kommer ett nytt träd att planteras för varje attack.

Olika trädslag ska stå emot sjukdomar

Träden kommer att planteras på olika platser: I bostadsområden, parker och i stadsmiljö.

– Det blir olika sorters träd för att de ska kunna vara resistenta mot olika sorters sjukdomar. Det är alltid en dålig idé att plantera många träd av samma sort, därför blandar vi ganska friskt runt om i stan, säger Andreas Schönström.

Många malmöbor har upprörts av trädvandalens attacker.

– Jag tror det är djupt mänskligt att reagera. Många har minnen kopplat till träd. Det är minnen av det gamla men också en framtidssymbol, säger Andreas Schönström.

Polisen fått hjälp med gärningsmannaprofil

Polisen har haft hjälp av gärningsmannaprofilgruppen och operativa analysgruppen, som bland annat tittar på geografiska mönster. Men om det gett något resultat vill polisens presstalesperson Nils Norling inte kommentera.

– Vi har fått god hjälp men mer än så kan vi inte säga just nu, säger han.

Det finns nu ingen öppen förundersökning gällande någon av trädattackerna. Men Nils Norling säger att det finns en person som sammanställer de anmälningar som kommer in, och att en förundersökning lagts ner betyder att man i nuläget inte kan komma längre baserat på de uppgifter man har.

– Men kommer det ny information är man igång med ett par knapptryck igen. Skulle det uppstå en öppning i ett ärende kan det leda till att man öppnar flera ärenden, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer