Foto: Winnie Gravlund

”Mamma blev ledsen och arg när hennes smycken stals”

Uppdaterad
Publicerad

Cecilia Lagerquists då 96-åriga mamma blev bestulen på smycken i hemmet. Bland annat försvann en högt skattad förlovningsring.

Medicin, pengar och smycken är mest begärligt när det stjäls hos äldre – på vårdboenden eller hos de som bor hemma och har hemtjänst . Och varje stöld innebär sorg, ökad otrygghet och rädsla hos den äldre som utsätts.

– Mamma blev så ledsen – och arg, säger Cecilia Lagerquist, vars då 96-åriga mamma blev av med guldsmycken i hemmet, bland annat sin förlovningsring. 

”De far så illa”

Mamman, som idag är avliden, hade låst in alla värdesaker. Men de stulna smyckena förvarades i en skål. Där låg förlovningsringen, ett guldhalsband och vigselringen – smycken som betydde mycket för den 96-åriga kvinnan. Det enda som lämnades kvar i skålen var vigselringen.

Cecilia Lagerquist arbetar som diakon och har mött fler bestulna äldre i den rollen.

– Det är så tråkigt att se hur de mest utsatta, gamla och sjuka, drabbas och hur illa de far av en stöld i hemmet som ju ska vara en trygg plats,  säger hon.

Cecilia Lagerquist efterlyser lagstiftning – se hur i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.