– För alla blir det här ett sätt att fokusera på en fortsättning, i stället för på att det tog slut den här kvällen i den här ubåten. Detta innebär att hon kommer att leva vidare, säger Ingrid Wall om fonden, här tillsammans med maken Joachim Wall. Foto: TT

Mamman: ”Kim kommer att leva vidare”

Uppdaterad
Publicerad

Kim Wall ska inte bli ihågkommen som ett brottsoffer, utan som den duktiga journalist hon var. Idén att skapa en fond i hennes namn tog form redan under de första dygnen efter att hon försvunnit, berättar hennes mamma Ingrid Wall.

– För alla blir det här ett sätt att fokusera på en fortsättning, i stället för på att det tog slut den här kvällen i den här ubåten. Detta innebär att hon kommer att leva vidare, säger Ingrid Wall till TT.

Snart inleds rättegången om mordet på Kim Wall och medieintresset väntas åter nå orkanstyrka. Vetskapen om att det första stipendiet från fonden ska delas ut den 23 mars, mitt under pågående rättegång, är en tröst för Kim Walls familj och vänner. Pengarna ska gå till reportageresa för en ung, kvinnlig journalist som arbetar i hennes anda.

– Hon skrev ju gärna om udda människor och udda företeelser. Det var inga mainstream-reportage, hon hittade de här små guldkornen som inte alla andra hade hittat. Kim kallade det själv ”rebelliska undertoner”, det kan vara precis vad som helst.

Får hälsningar

Hittills har drygt 2 000 personer, organisationer och företag bidragit till fonden, som drivs av familjen och några av Kim Walls vänner i samarbete med International Women's Media Foundation (IMWF). Bidragens storlek har hittills varierat mellan 5 och 12 000 dollar.

– Många passar också på att lägga till en liten hälsning när de har satt in sin donation. Samtidigt som det är förfärligt, så känns det väldigt fint för oss att det är på det viset, säger Ingrid Wall.

Från början var målet att samla in 100 000 dollar. Det nåddes redan i oktober och nu är summan snart uppe i det dubbla, vilket innebär att fondpengarna kan placeras och ge en avkastning som garanterar att fonden kan leva vidare under lång tid.

Rejäl reportageresa

Stipendiesumman är rejält tilltagen: 5 000 dollar (cirka 44 000 svenska kronor).

– Du får en rejäl reportageresa för de pengarna. Anledningen till att vi har satt beloppet så högt är att vi vill att den som får stipendiet ska kunna resa på ett anständigt sätt, säger Ingrid Wall.

Det handlar om att kunna bo bra och säkert, att kunna betala för hjälp från en lokal fixare och, inte minst, att ha råd med en ordentlig försäkring. Många frilansare med knaper budget väljer annars bort försäkring, berättar Ingrid Wall.

– Kim har alltid varit försäkrad när hon har varit ute och rest, men inte när hon var i Köpenhamn – Köpenhamn är ju ”hemma”.

140 sökande från 37 länder

Just nu pågår arbetet med att hitta rätt stipendiat. 140 ansökningar från kvinnliga journalister i 37 länder har kommit in.

– Det är helt otroligt. IMWF har aldrig varit med om sådan uppmärksamhet som det här stipendiet har fått. Det här har upprört och engagerat människor över hela världen, säger Ingrid Wall till SVT Nyheter Skåne.

Den 23 mars, dagen då Kim Wall skulle ha fyllt 31 år, delas stipendiet ut i New York. Tillsammans med personer från IMWF och några av Kim Walls nära vänner och kollegor ska familjen i Trelleborg göra urvalsprocessen. Ett arbete som pågår dygnet runt på grund av tidsskillnaden mellan Trelleborg och New York.

– Det är inte lätt att välja för de ansökningar vi har läst hittills är väldigt bra och det är fantastiskt angelägna artiklar många vill skriva, berättar Ingrid Wall för SVT.

– Samtidigt är det ju ett angenämnt problem att det är så många som söker och att det är så kvalificerade sökande. Vi utgår ifrån att det här blir bra.

Frilansjournalisten Kim Wall tilldelas postumt Publicistklubben Södras stipendium 2018.

”För hennes nyfikna självständighet och ständiga mod. En skånsk journalist i världsklass, med enastående förmåga att i sina reportage hitta de berättelser och människoöden som speglar vår globaliserade samtid”, heter det i motiveringen.

Stipendiet är på 10 000 kronor och går till Kim Walls minnesfond.

”Kim Walls reportage har en visuell kvalitet som gör läsaren till en världsresenär. PK Södra vill med årets stipendium stötta fonden så att fler journalister kan ta med oss på än fler berättelser i Kims anda”, säger Publicistklubben Södras ordförande Csaba Bene Perlenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Journalisten Kim Wall

Mer i ämnet