Den 23 oktober undersökte bombgruppens robot ett misstänkt farligt föremål på Von Lingens väg i Malmö. Foto: Mikael Nilsson

Man anhållen misstänkt för falsklarm till polisen

Uppdaterad
Publicerad

En 37-årig man sitter anhållen misstänkt för att ligga bakom falsklarm till polisen. Enligt uppgifter till Skånska Dagbladet misstänks mannen ligga bakom minst 200 samtal.

Sedan början av oktober har polisen dagligen fått in larmsamtal till 112 om våldsdåd och bombliknande föremål på olika platser i Malmö. Totalt rör det sig om uppåt 200 fejksamtal.

– Vi har fått in samtal där man säger att det har varit en skottlossning, att personer har haft bombbälten på sig eller att personer ska hoppa från höga byggnader. Det är en stor variation i innehållet av de här samtalen, säger Jimmy Modin, Malmöpolisens presstalesperson till SVT.

Flera av samtalen har fått bombskyddet att rycka ut för att skjuta sönder misstänkta föremål, som sedan visat sig vara ofarliga.

”Det är otäckt”

Det är en stor geografisk spridning på var samtalen påstått att det ska ha skett saker i Malmö. Några av platserna är Rosengård och Möllevången.

– Folk känner sig inte trygga, de är rädda att det kanske händer något. Det här är ett familjeområde med massor av barn, det är otäckt, säger Ahmed Alnaimi som bor i ett av områdena där flera av falsklarmen förekommit.

37-åring anhållen

Polisen har misstänkt att det är samma person som ligger bakom falsklarmen. Och nu har en 37-årig man gripits.

– Vi har väldigt goda skäl att tro att han ligger bakom minst 200 sådana här samtal under oktober månad fram till nu, säger kammaråklagare Hans Harding till Skånska Dagbladet.

När mannen greps misstänktes han inledningsvis enbart för ett fall av grovt olaga hot. Men på lördag väntas 37-åringen ställas inför häktningsdomare misstänkt för grovt blåljussabotage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.