Den 41-årige mannen döms till fängelse och utvisning efter att ha stulit äldre personers bankkort, och använt dem. Foto: Ur polisens förundersökning

Man döms efter att ha stulit äldre personers bankkort

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen dömdes en 41-årig man i Malmö Tingsrätt till fängelse och utvisning efter att vid 16 tillfällen ha stulit äldre personers bankkort som han sedan använt. Alla utom två offer blev av med pengar, och vid två tillfällen greps han på bar gärning. Mannen nekar till brott.

Enligt domen har gärningsmannen systematiskt begått brotten maj 2020 och mars 2021. För att komma över kort-koder har 41-åringen förföljt offren och stått bakom dem när de slagit in koden.

Bevisningen har bland annat bestått av övervakningsfilmer och bilder, men mannen har också gripits vid två tillfällen. Dels under en spaningsinsats och dels av ett vittne på en buss.

Här griper ett vittne gärningsmannen efter att mannen med rullator bestulits på sitt kort. Foto: Ur polisens förundersökning

Tog ut tusentals kronor

En utav målsägandena vittnar om att gärningsmannen ska ha följt efter henne in i hissen till hennes bostadshus. Väl på hennes våning ska mannen ha slagit henne på handen och därefter lämnat byggnaden. Några minuter senare fick målsägande sms om att över 20 000 kronor hade tagits ut från hennes kort.

Mannen nekar till samtliga brott, och menar att han inte befunnit sig på flera av de platser där brotten begicks.

Den 41-årige mannen döms till tre år och sex månaders fängelse och även till utvisning.

SVT Nyheter Skåne har sökt både åklagare och mannens försvarare, utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.