Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Brandmannen slår ner den berusade mannen med knytnävsslag, efter att mannen uppträtt hotfullt. Foto: Mikael Nilsson

Berusad man attackerade brandman – döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

En berusad 71-årig man tyckte att räddningstjänsten dröjde och gick till angrepp mot personalen. Brandmannen som blev attackerad slog tillbaka. På onsdagen dömdes 71-åringen.

En sen natt i oktober anländer räddningstjänsten till ett sophus i lågor i Lund. På plats blir de dock hindrade i sitt släckningsarbete, då en berusad man med en spritflaska i handen angriper räddningsledaren från stationen i Löddeköpinge.

På filmen ovan ser man hur den 71-åriga mannen knuffar räddningsledaren, tar tag i hans krage och trycker honom bakåt. Räddningsledaren anropar polis och slår ner den berusade mannen, som sedan grips.

– Det är ett ganska unikt fall att räddningstjänsten blir hindrad från att utföra räddningsinsatsen på det här sättet. Brandmannen har mått jättedåligt av detta under lång tid, säger Linda Kazmierczak, förbundsdirektör på Räddningstjänsten Syd.

Symboliskt viktig dom

Linda Kazmierczak menar att domen skickar en viktig signal till blåljuspersonal och övriga samhället om att det inte är acceptabelt med en arbetsmiljö där hot och våld förekommer.

– Vi är där för att göra ett jobb och det borde man ha största respekt för, säger hon.

Böter och skadestånd

Mannen döms för förgripelse mot tjänsteman och ska betala skadestånd och dagsböter. Han själv har förnekat gärningen, och uppgett i förhör att han inte minns händelsen så noga eftersom han var berusad.

Förhör med vittnen tillsammans med de filmklipp som finns från händelsen har styrkt den attackerade brandmannens berättelse om vad som hände, och gjort att mannen kunde dömas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer