Räddningstjänsten under släckningsarbetet i Osby natten till den 14:e juli. Foto: Polisens förundersökning

Man döms till fem års fängelse för husvagnsbranden i Osby

Publicerad

En man i 50-årsåldern döms till fem års fängelse för att ha anlagt den uppmärksammade husvagnsbranden i Osby i somras. Han åtalades för mord och mordbrand men döms för grovt vållande till annans död och mordbrand.

Strax efter midnatt, natten till den 14 juli i år, inkom flera larm om en brand och höga smällar i centrala Osby. Räddningstjänsten var på plats en stund senare och möttes av en övertänd husvagn. När branden så småningom släcktes upptäcktes en avliden man inne i husvagnen. Han hade dött av koloxidförgiftning i samband med branden.

Gärningsman och offer var bekanta

Den man som nu döms för mordbrand och grovt vållande till annans död var bekant sedan flera år tillbaka med den avlidne mannen. Han hade fått bo i husvagnen tillsammans med sin bekant men samma kväll som brottet inträffade hade de bråkat med varandra vilket ledde till att den dömde mannen lämnade husvagnen. Han återvände senare på kvällen och tände, enligt egen utsago, eld på husvagnens hjulhus.

Döms inte för mord

Mannen åtalades för mordbrand och mord. Nu döms han alltså till fem års fängelse för mordbrand och grovt vållande till annans död. Att han inte döms för mord beror på att åklagaren inte kunde bevisa att den dömde mannen visste att offret befann sig inne i husvagnen. Han har istället hävdat att han trodde att offret var iväg eftersom hans cykel inte stod intill husvagnen som den brukade.

Utöver fängelsestraffet döms mannen att betala skadestånd om 30 000 kronor vardera till offrets sex barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer