Foto: TT/Arkiv

Män får lättare riskkapital än kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Skåne Innovation Week har precis avslutats och entusiasmen har varit stor bland entreprenörerna. Men ojämställdheten är fortfarande stor inom exempelvis techbranschen.

Det är fortfarande fler män än kvinnor som får riskkapital till sina verksamheter, och det kan bero på att finansiärer talar om manliga och kvinnliga entreprenörer på olika sätt. Det visar en ny svensk studie. Unga män kallas exempelvis ”lovande” medan unga kvinnor kallas ”oerfarna”.

Studien från Luleå tekniska universitet har undersökt hur offentliga finansiärer talar om entreprenörer när beslut om riskkapital ska tas. Forskarna har uppmärksammat att skillnaden mellan hur investerare beskriver män respektive kvinnor är stor – och språket påverkar i sin tur vem som får mer riskkapital till sin verksamhet. Männens entreprenörskap hyllades, även i samband med att de beskrevs som arroganta eller aggressiva – medan kvinnorna beskrevs som entusiastiska, men svaga, oroliga och försiktiga.

”Det finns inte på min radar”

Men Evy Lundgren Åkerlund, docent vid Lunds universitet och VD för bolaget Xintela, har sökt riskkapital till sin verksamhet och lyckats. Bolaget utvecklar markörteknologi för att behandla sjukdomar och fokus är framtidens medicin – och Evy anser inte att hon behandlas annorlunda som kvinna när hon ansöker om kapital.

– Det har aldrig varit en issue för mig, jag har aldrig upplevt det, det finns liksom inte på min radar. Jag kör mitt race, vi har alltid jobbat för det jag har trott på och de idéerna jag har haft. För min del är det idéerna, forskningen och möjligheterna som talar, säger Evy Lundgren Åkerlund.

Hon berättar att det fortfarande är en mansdominerad bransch, men att hon inte tänker på det.

– När jag är ute och presenterar så är det inte så många kvinnor, det är betydligt fler män. Men för mig är det en icke-fråga, det är så jag fungerar. Jag ska inte nonchalera det alls, naturligtvis är det många som säkert upplever det. Jag tycker man ska lägga fullt fokus på sin idé och jobba för att uppnå sina mål, säger Evy.

Evy Lundgren Åkerlund, docent vid Lunds universitet. Foto: Xintela

Studien visar dock att män fick 52% av riskkapitalet som de efterfrågade, medan kvinnorna bara fick 25%. Kvinnor blev även nekade kapital i större utsträckning än män – 53% av kvinnorna nekades, medan motsvarande siffra för män var 38%. Det kan alltså bero på finansiärernas stereotypa bedömningar utifrån kön, enligt studien.

– Det kan vara så att kvinnor är lite försiktigare, man vill ha lite mer på fötterna och det kanske stämmer att killarna tar för sig lite mer, vi fungerar kanske olika i sådana sammanhang. Men arbetet är väldigt tidskrävande och man måste få det att fungera med familjen. Det kan ju naturligtvis vara en begränsning för kvinnor med familj. Det kräver att du får stöd från din familj, något som jag får, säger Evy.

Men är du mer försiktig än männen i din bransch?

– Jag är modig och vågar, men har en bra grund att stå på. Jag tycker inte man ska känna sig begränsad. Jag är ute och talar på inspirationstillfällen och kan säkert ses som en förebild som kvinna, men då talar jag framförallt om min verksamhet som jag driver. Det är absolut viktigt att tro på sin idé, för den attraherar investerare, säger Evy.

Hon tror ändå att branschen kommer att förändras med tiden, i takt med att allt fler kvinnor söker sig till den.

– Ju fler och fler kvinnor i ledande positioner som driver företag, så kommer den här synen att slätas ut. Det är data, resultat och idén som talar. Vi får hjälpas åt så att det blir en bra atmosfär, säger Eva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.