En man körde in i demonstration i Malmö Foto: Mikael Nilsson

Man körde mot demonstranter i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En man greps på söndagskvällen efter att ha kört mot demonstrerande irakier utanför Migrationsverkets lokaler i Malmö.

Polis och ambulans larmades till Migrationsverket vid halvelva-tiden på söndagskvällen. Då hade en 22-årig man kört mot en demonstration, och sedan krockat med ett träd.

– Det är uppsatt lite tält och banderoller, då har han kört på föremål och plakat, säger Tomas Napiorkowski, jourhavande inre befäl, polisen Malmö.

Mannen ska inte ha någon relation till demonstranterna enligt polisen, men enligt flera vittnen på plats ska demonstranterna ha blivit trakasserade vid flera tidigare tillfällen. 

– Vi vet att det skett något liknande dagen innan, men det är oklart om det är samma man, säger Tomas Napiorkowski, jourhavande inre befäl, polisen Malmö.

Utreds som hatbrott

Demonstranterna är en grupp irakier som under en längre tid manifesterat mot Sveriges asyllagar. Utanför Migrationsverkets lokaler på Jägersro i Malmö har de stått med plakat och tält.

– Jag hoppas verkligen att Migrationsverket ser hur läget är i Irak och låter de som är i Sverige få stanna, sa Farazdaq Torres, som är talesperson från demonstranterna i Malmö tidigare till SVT Nyheter Skåne.

Den 22-årige mannen som nu kört mot demonstrationen är misstänkt för skadegörelse och framkallande för fara för annan. Händelsen är även klassad som ett hatbrott.

En man körde in i demonstration i Malmö Foto: Mikael Nilsson

– Man misstänker att skadegörelsen är med anledning av att han inte tycker om de som demonstrerar, säger Tomas Napiorkowski, jourhavande inre befäl, polisen Malmö.

Mannen greps på platsen, men släpptes efter att ha förhörts av polisen. Misstankarna kvarstår mot honom och ärendet har överlämnats till åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.