Foto: Mikael Nilsson

Man med låtsasvapen greps på buss i Malmö

En man greps av polisen efter att ha gjort en mantelrörelse med ett vapen på en buss. Två av passagerarna lät sig inte skrämmas utan kunde brotta ner mannen.

Händelsen inträffade vid 14-tiden på Lönngatan i Malmö. Mannen, som är i 25-årsåldern, hade enligt uppgift en pistol och ett automatvapen på sig. När han gjorde en mantelrörelse med vapnet brottades han ner av två passagerare.

Flera polispatruller larmades och efter att mannen gripits och vapnen beslagtagits kunde polisen senare konstatera att det inte rörde sig om några riktiga vapen.

– När ärendet kommer in till oss vet vi inte om att det är falskt utan vi måste hantera det som om det är ett riktigt vapen, säger Maya Forstenius, pressinformatör hos polisens ledningscentral.

”Jätterådigt ingripande”

Mannen togs in för fylleri och det är oklart om det blir någon brottsanmälan.

– Han ska inte ha riktat vapnet mot någon eller hotat någon, säger Maya Forstenius.

Några passagerare blev skrämda av händelsen, men inte de två som brottade ner honom tills polisen kom.

– Det var ett jätterådigt ingripande. I det läget vet man inte om det är riktigt vapen eller inte. Men man måste alltid tänka på sin säkerhet och göra den bedömningen utifrån situationen, säger Maya Forstenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer