”Är du socialt utanför har du svårare att skaffa ett jobb”, säger Davor Vuleta, som är forskare på Lunds universitet och som samtidigt arbetar för Kronofogden. Foto: SVT

Unga män med utländsk bakgrund överrepresenterade hos Kronofogden

Publicerad

Davor Vuletas forskning visar att unga män med utländsk bakgrund och låg utbildning är starkt överrepresenterade hos Kronofogden. Ett tecken på segregation, menar han.

Davor Vuleta delar sin tid mellan att arbeta på Kronofogden och doktorera i rättsociologi på Lunds universitet. I sin forskning tittar han på vilka som har skulder hos Kronofogden och jämför demografiskt.

32 procent av Sveriges befolkning i åldersspannet 18-25 har någon form av utländsk bakgrund – antingen födda utomlands eller har minst en förälder med utländsk härkomst.

Låg utbildning och inkomst

Hos Kronofogden utgör samma grupp 47 procent av de som har skulder. Två av tre är män och majoriteten saknar eller har låg utbildning och inkomst.

Enligt Davor Vuleta är överrepresentationen ett tydligt tecken på segregation.

– Lever du i segregerade områden är risken större att du hamnar i ett socialt utanförskap, som i sin tur kan föra med sig ett finansiellt utanförskap,säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.