Akuten i Malmö. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Man och kvinna misstänkta för bebis död

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna är misstänkta för deras bebis död i Malmö. Paret begärdes först häktade, men åklagaren drog under måndagseftermiddagen tillbaka begäran om häktning.

– Det fanns anledning att utreda om det var en naturlig död eller inte, säger åklagare Charlotte Ottosen.

Mannen är i nedre 30-årsåldern och kvinnan är i övre 30-årsåldern. Båda två begärdes på måndagen häktade, misstänkta för att ha vållat deras bebis död.

Men några timmar senare återkallade åklagaren begäran om häktning.

– Det preliminära resultatet av obduktionen visade inte på att barnet skulle ha utsatts för till exempel våld eller något annat, säger kammaråklagare Charlotte Ottosen till TT.

Förundersökningen är inte nedlagd, eftersom en slutgiltig obduktionsrapport inväntas. Det var redan från början en låg misstankegrad, understryker hon.

– De är fortfarande misstänkta för brott, jag har inte lagt ner förundersökningen. Nu väntar jag in det fullständiga utlåtandet från rättsläkaren, säger Charlotte Ottosen.

Bebisen hade andningssvårigheter

Det var i fredags som händelsen inträffade.

– Det var föräldrarna som själva larmade 112 efter att deras bebis hade andningssvårigheter, och sen dog bebisen på sjukhuset. Det fanns anledning att utreda om det var en naturlig död eller inte, säger åklagaren Charlotte Ottosen.

De ska båda två ha anhållits i fredags förmiddag. Anledningen enligt åklagaren är att de ville hålla föräldrarna separerade så att de inte skulle kunna prata ihop sig.

Paret måste nu släppas på fri fot.

Misstanken gäller vållande till annans död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.