Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen Fredrik Liljeroos om hur man jobbar framåt efter skjutningen. Foto: Johan Nilsson/TT

Ung man ihjälskjuten i Kristianstad – kopplas till kriminella nätverk

Uppdaterad
Publicerad

Polisen bekräftar att den man som sköts ihjäl i Kristianstad tidigare haft kopplingar till kriminella nätverk. Det är en av flera skjutningar som inträffat i staden på kort tid.

Men än kan polisen inte slå fast att händelserna hör ihop.

Den man i 25-årsåldern som greps under fredagen är försatt på fri fot även om misstankarna kvarstår.

– Vi undersöker kopplingar till tidigare konflikter eller andra fall, säger Fredrik Liljeroos, chef för utredningssektionen vid polisområde Nordöstra Skåne under en presskonferens under fredagseftermiddagen.

Känd av polisen

Det var vid 23-tiden i torsdags som polisen fick larm om en skottlossning i stadsdelen Gamlegården i norra Kristianstad.

– Sedan kommer flera samtal om avlossade skott men också om att en skadad person synts på Göingegatan, sade Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen i region Syd tidigare under natten.

Ambulans förde den skadade till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. När mannen fördes till sjukhus var hans identitet fortfarande okänd. Senare kunde han identifieras, och hans anhöriga har nu underrättats.

– Den här mannen är känd av oss sedan tidigare och har tidigare kopplingar till kriminella nätverk, säger Fredrik Liljeroos.

På brottsplatsen har hylsor hittats, men ingen har gripits. I nuläget finns inte heller några misstänkta.

En man i 25-årsåldern anhölls under fredagen skäligen misstänkt för mord. Mannen anhölls i sin frånvaro under dagen och greps under eftermiddagen, skriver polisen på sin hemsida.

Under helgen har förhör hållits med mannen i 25-årsåldern. Under söndagseftermiddagen hävde åklagaren anhållandet. Enligt åklagarmyndigheten har misstankarna försvagats men de är ännu inte avskrivna.

Inte gängkrig

Kristianstad har skakats av flera skjutningar på senare tid. Senast i helgen hittades en man i 30-årsåldern skadad efter en skottlossning, också den i Gamlegården.

Fredrik Liljeroos avfärdar att det inträffade skulle vara en del i en renodlad gängkonflikt.

– Jag skulle inte bedöma det som ett gängkrig. De här människorna rör sig i olika konstellationer som förändrar sig över tid. De varierar över tid beroende på lojaliteter.

Nu har totalt 48 personer skjutits ihjäl i Sverige i år. Därmed har den tidigare toppnoteringen från 2020 passerats, då 47 personer sköts ihjäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.