Foto: TT/Arkiv

Många fetmaopererade barn mår dåligt

Publicerad

Var femte minderårig som opererats för fetma mår psykiskt dåligt två år efter operationen, och nästan var sjunde har självmordstankar. Det visar en studie vid Skånes universitetssjukhus, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Många ungdomar är väldigt nöjda efteråt och upplever att de mår väsentligen bättre, både fysiskt och psykiskt, men en viktoperation hjälper inte mot alla bekymmer, säger Kajsa Järvholm, doktorand vid Lunds universitet, som genomfört studien, till Ekot.

Fetmaoperationer på ungdomar under 18 år har hittills genomförts på försök, och det är oklart om operationen kommer att erbjudas i den ordinarie vården.

– Ungdomar som genomgår fetmakirurgi är en mer, från ett psykologiskt perspektiv, ömtålig grupp, och man måste erbjuda ett utökat omhändertagande, säger Kajsa Järvholm.

Sammanlagt 88 patienter från Stockholm, Göteborg och Malmö ingick i studien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer