– Många vittnar om att de har blivit utsatta för övergrepp och har misshandlats i de länder de har färdats igenom, säger hjälparbetaren Rasmus Carlsson. Foto: Helena Assarsson

”Många flyktingar är i dåligt skick”

Uppdaterad
Publicerad
Flera av de flyktingar som kommer till Malmö är i dåligt skick. Några har blivit misshandlade, andra har sjukdomar av olika slag, och ytterligare andra har blivit traumatiserade. Det säger en av de frivilliga hjälparbetare, som nu finns på Malmö Centralstation.

– Många vittnar om att de har blivit utsatta för övergrepp och har misshandlats i de länder de har färdats igenom. Jag vill inte peka ut något enskilt land, för det är mycket rykten som går också. Men vi ser många som är rivna, slagna och kommer hit med blåtiror, säger Rasmus Carlsson, samordnare inom facebookgruppen ”Refugees welcome to Malmö”, som på kort tid samlat hundratals människor, som vill hjälpa till.

Får vård

De som ska vidare får tågbiljetter av de organisationer som samlar in pengar. De som vill söka asyl i Malmö skickas till Migrationsverket. De som är i behov av vård får det.

– Tillståndet för flyktingarna varierar mycket. Somliga har varit på flykt i flera månader, andra i flera år. Några är traumatiserade, andra har fysiska skador. Vi har företag här på Malmö C som har upplåtit lokaler där vi inhyser folk som är illa däran. Några diabetiker är knappt kontaktbara. Vi har fått hjälp av läkare och sjuksköterskor som jobbar här som volontärer, säger Rasmus Carlsson.

Stör mer

Det är många som vill hjälpa till. Några upplåter sängplatser i sina hem. Andra skänker pengar. Och några kommer hit till Malmö C för att hjälpa till, men just den hjälpen vill man inte ha.

– Nej, det stör mer än det hjälper. Vi är tillräckligt många som arbetar med mottagandet på Malmö C  nu. Det vi framför allt behöver är pengar till biljetter till dem som vill resa vidare, säger Rasmus Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet