”Många vågade inte ens gå ner i vattnet”

Uppdaterad
Publicerad

Många barn på Rosengård kan inte simma. Orättvist tyckte simläraren och startade gratis simfritids.

Många av 8-9-åringarna på Rosengård i Malmö kan inte simma. Nu har en engagerad simtränare startat simfritids för barnen.

På Rosengårds simhall pågår sedan vecka 9 i år simfritids. Det är något helt nytt och något som kommit till på en eldsjäls initiativ.

Efter att elever i årskurs 2 fått sin tre veckor långa simundervisning förra terminen började simlärarna på Rosengårdsbadet fundera över om det inte gick att göra något mer eftersom barnen snabbt glömde vad de lärt sig.

– Många som kom hit vågade knappt gå i vattnet och då krävs det ju mer än tre veckors intensivträning, säger Johan ”Killen” Andersson som är simtränare.

Barnen fortsatte inte simma och vara i vattnet på fritiden. Johan har varit simlärare för de som tävlar i Malmö kappsimningsklubb, simmat och tränat mycket, men nu satte han sig ner tillsammans med rektorn på Rosengårdsskolan Annelie van Lunteren och funderade om inte ett simfritids vore ett bra fortsättning.

I Malmö bor många barn som inte kan simma och flera av dem i Annelies skolområde och hon tyckte helt enkelt inte att det var rättvist.

– Jag tyckte att det var en strålande idé – vi fick ett tydlig svar på vad de behövde. Någon som följde barenn hit, att de kom i tid och att de hade badgrejer med sig, säger Annelie van Lunteren.

Skåneidrotten har hjälpt till med en del pengar och nu kan 25 barn två dagar i veckan lära sig simma helt gratis. För visst har det blivit en klassfråga att lära sig simma, menar både Annelie och Johan. Det spelar roll, vilken bakgrund du har, vart du bor och hur mycket dina föräldrar tjänar.

– Det är bra att lära sig att simma – man kan dö i vattnet annars, säger Youssef Abdulasa.

Johan berättar att det är helt fantastiskt att se när barnen knäcker koden och lär sig simma. Eller bara vågar ligga på rygg och flyta.

– Det ger så mycket att få vara med och ge dem det, säger han. Jag tycker det här är fantastiskt kul – kanske beror det på att jag är ett stort barn själv, säger Johan och gör bomben rakt ner i poolen.

Malmö Kappsimningsklubb, MKK håller med simtränaren men vill ju också få fler barn att börja simma. Peter Liljegren sitter i styrelsen och har själv barn som tävlingssimmar. Han tycker att det är extra viktigt i en stad som Malmö med så mycket vatten runt om att barnen får lära sig att simma.

– Barnen växer ju mycket i den här åldern och även om de lär sig simma på tre veckor så ser ju kroppen helt annorlunda ut när det har gått exempelvis ett halvår och de behöver vara i vattnet med jämna mellanrum för att minnas känslan, säger Peter Liljegren som sitter i styrelsen för MKK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer