Visa alla (2)
Visa alla (2)

Peter Mangs får livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Peter Mangs döms till livstids fängelse. Det meddelade Malmö tingsrätt på fredagsmorgonen.

– Det var ingen oväntad dom, säger Mangs advokat Jesper Montan till SVT. Antagligen kommer min klient att vilja överklaga eftersom han har förnekat gärningen och dömts till livstids fängelse.

Han döms för två mord och frias för ett. Men domen var inte enhällig. En nämndeman ansåg att Mangs även skulle fällas för det tredje mordet, begånget på Gånglåtsvägen i juli 2003.

Förutom livstidsstraff döms Peter Mangs att betala ett skadestånd till målsägarna på sammanlagt 1.175.000 kronor.

Domen är 100 sidor lång. Alla de tjugo åtalspunkterna tas upp var för sig.

”Brotten kännetecknas av extrem hänsynslöshet och brist på empati”, skriver tingsrätten i domen.

– Ett tidsbestämt straff är inte tänkbart, enligt chefsrådmannen Lennart Strinäs. Straffvärdet för de brott Mangs fälls för är betydligt högre och kan bara resultera i ett livstidsstraff, resonerar rätten.

”Den tekniska bevisningen – framför allt SKL:s analyser av vapen, kulor och hylsor – har varit av central betydelse i målet. Gemensamt för samtliga åtalspunkter som ogillas är att de kulor och hylsor som har påträffats på respektive brottplats inte med säkerhet har kunnat knytas till något av Peter Mangs vapen”, skiver Malmö tingsrätt i sitt pressmeddelande.

-Alltså analys från vapen, patroner och hylsor. Bara på en punkt bifaller vi åtalet utan bevisning från SKL. Det är mordet på Kooros Effatian, säger chefsrådman Lennart Strinäs.

Serieskytten Peter Mangs döms för mordet på 66-årige Kooros Effatian den 13 juni 2003 och mordet på 20-åriga Trez West Persson den 10 oktober 2009. Han anses också skyldig till fem mordförsök och tre grova olaga hot. Dessutom omfattar domen flera fall av skadegörelse, ett övergrepp i rättssak samt ett försök till grov misshandel.

Men tingsrätten friar också på en rad punkter: mordet som inträffade på Gånglåtsvägen i juli 2003, fem mordförsök och ett fall av förberedelse till mord.

På dessa punkter måste nu åklagarna ta ställning till om de vill överklaga. Visserligen kan Peter Mangs inte dömas till ett längre fängelsestraff. Men frågan är om åklagarna kan acceptera att en lång rad grova våldsbrott förblir ouppklarade i juridisk mening.

Rapporteringen uppdateras kontinuerligt.

* Två mord: Dels mordet på 66-årige Kooros Effatian den 13 juni 2003, dels mordet på 20-åriga Trez West Persson den 10 oktober 2009.

* Fem mordförsök: Mot en 22-årig man som satt i samma bil som Trez West Persson, mot flera personer i moskén på Jägersrovägen i Malmö den 31 december 2009, mot två män som blev beskjutna när de satt i en parkerad bil på Professorsgatan i Malmö den 16 mars 2010 samt mot en man i ett gatukök på Köpenhamnsvägen i Malmö den 24 augusti 2010.

* Tre grova olaga hot: Mot personer i en lägenhet på Hyacintgatan som besköts den 23 oktober 2009, mot personer i en lägenhet på Hyacintgatan som besköts den 31 december 2009 samt mot en man i en lägenhet på Hårds väg i Malmö som besköts den 12 mars 2010.

* Flera fall av skadegörelse, ett övergrepp i rättssak samt ett försök till grov misshandel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Mangs

Mer i ämnet