Foto: Bernard MikulicVisa alla (2)
Visa alla (2)

De protesterade mot försämrade villkor inom LSS

Uppdaterad
Publicerad

Söndag 3 december är internationella funktionshinderdagen och på ett 20-tal platser runtom i landet hölls under dagen manifestationer mot försämrade villkor på det så kallade LSS-området, alltså lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

I både Malmö och Helsingborg samlades människor för att protestera mot regeringens politik.

– Regeringen försöker skära mer och mer, men vi vet vilka rättigheter vi har. Och vi kräver att få dem tillgodosedda utan att, som nu, ständigt behöva gå till domstol, säger Karina Bergström Bång, ordförande för Föreningen för Utvecklingsstörda Barn, ungdomar och vuxna (FUB) i Helsingborg med omnejd.

”Lagen har urholkats”

Hon var en av talarna i söndagens manifestation på Sundstorget i Helsingborg, där några av slagorden var ”Alla ska med” och ”Rädda LSS”.

– Debatten på sistone har handlat mycket om rätten till personlig assistans men är egentligen långt större än så. Det handlar till exempel om att kunna få bo i en gruppbostad, eller få en ledsagare eller kontaktperson så att man slipper sitta ensam, säger Karina Bergström Bång och fortsätter:

– Vi måste befästa LSS som den ursprungligen var tänkt vid tillkomsten på 1990-talet. Lagen har under åren urholkats alltmer i spåren av ständiga besparingar och olika myndigheters sätt att ständigt omtolka den, anser hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer