Männen misstänks ha lurat till sig 23 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

HELSINGBORG | 40 småföretagare lurade.

Männen är åtalade för grov bedrägeri i 21 fall och försök till grovt bedrägeri i 19 fall. De är 23, 24 och 28 år gamla. Två män sitter häktade och en tredje är internationellt efterlyst.

Enligt åtalet har de tre männen drivit bolaget Företagslansering Sverige AB. Totalt har 40 småföretag drabbats av blufföretaget som dragit in minst 23 miljon kronor på sina falska fakturor.

Av 500 polisanmälningar mot företaget har 40 har gått till åtal.

Brotten anses som grova eftersom männen bedrivit verksamhet i stor omfattning med ett flertal säljare. Männen påstås även ha arbetat systematiskt och organiserat.

Två av männen har tidigare häktats i Helsingborg misstänkta för att ha skickat falska fakturor till småföretag.

Redan i oktober knackade Sydnytt på hos den 23-årige huvudmannen bakom hittaföretagen.com eller Företagslansering Sverige.

Först sa han sig vara helt ovetande. Nu medger han ett visst engagemang i företaget, men hävdar att han bara har varit en så kallad målvakt utan någon praktisk inblandning i verksamheten.

Bluffakturor är särskilt vanliga i Skåne. Under 2011 kom det in närmare 5 000 anmälningar i Skåne från människor som fått räkningar på något de aldrig beställt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.