Polis på von Rosens väg den 17 juli 2018, dagen efter ett av de 18 mord som kan kopplas till de 20 männen i Sydsvenskans granskning. Foto: TT/SVT

Den snäva kretsen män bakom Malmös mord

Uppdaterad
Publicerad

20 män har kopplats till 18 mord från de senaste åren i Malmö. Tillsammans är de dömda för 180 brott och de flesta av dem känner varandra. Det avslöjar Sydsvenskan i en ny granskning.

Från 2015 till i dag har 32 personer skjutits till döds vid 30 separata dåd i Malmö. I en ny granskning “vägen in i mordens värld” av Sydsvenskan, har man kartlagt 200 kriminella i staden. De flesta av de 200 kriminella känner varandra på ett eller annat sätt. De har varit barndomsvänner, gått i samma klass i skolan, bott i samma bostadsområde och rört sig i samma kretsar.

Snäv grupp av unga män

Av dessa 200 har tidningen granskat 20 män som har misstänkts för att ha antingen skjutit, planerat eller på ett annat sätt medverkat till morden. Andra faktorer har också räknats in som att de själva fallit offer och att de pekas ut i spanings- och underrättelseuppgifter som centrala aktörer i Malmös undre värld de senaste åren.

Från januari 2015 fram till september 2018 kopplas minst 18 mord till dessa 20 män. Tillsammans har de dömts för 180 brott. Brotten har varit allt från att ha kört bil utan körkort till rån, vapenbrott, misshandel och mord. Samtliga män är födda på 90-talet.

Har fått hjälp under lång tid

SVT Nyheter Skåne avslöjade förra hösten att Malmö stad betalat 70 miljoner till ett stödboende som skulle få kriminella att byta bana, men att flera gängkriminella sedan använde stödboendets lägenheter som bas. Enligt Sydsvenskan har nästan alla män genomgått och erbjudits hjälp i form av olika program för att bland annat hantera aggression. Vårdplaceringar på Gotland och ungdomshem med låsta dörrar har varit försök till att distansera de dåvarande pojkarna från Malmös kriminella miljö. Men inget har fungerat vilket även socialtjänsten har uttryckt i flera fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.