Foto: SVT

Männens svar till 15-åriga ”Zandra”

Publicerad

Det är väldigt enkelt. På internet finns det en uppsjö av sajter där man fritt kan lägga upp annonser för försäljning eller köp av sex. Och det finns inga kontrollmekanismer som utesluter barn under 18 år.

– I samband med att tekniken utvecklats och att nästan alla ungdomar idag har en mobiltelefon och tillgång till internet så exploderar också näthandeln, säger Sanna Rasmussen, socionom på FAST (försäljning av sexuella tjänster) i Malmö.

Sydnytt testade

När Sydnytt tittade på sexannonser på en sajt så fanns det flera – både pojkar, flickor och transpersoner – som uppgav att de var allt från 14 år och uppåt. Och inte sällan är det pojkar som erbjuder tjänster till män.

Men hur många unga som säljer sex vet ingen.

– Om man är under 18 år kanske man uppger en högre ålder eftersom det är lättare att få kontakter på så sätt, säger Sanna Rasmussen.

För att få en bild av hur det egentligen ser ut på nätet la Sydnytt upp en egen annons på en av dessa sajter där vi  uppgav att oss för att vara en 15-årig flicka som bor utanför Malmö.

Svaren kom snabbt, och inom några dagar hade över 100 män svarat.  Så här skrev några av dem.

Svar till 15-åriga ”Zandra”

 • ”Är du duktig på att knulla, får du en 1000-lapp extra” (Man, okänd ålder)
 • ”Jag älskar sex och fräscha unga tjejer.... vill gärna tömma i munnen med? Vad är det för priser då? (Man, 43 år)
 • ”Jag skulle vilja träffa dig för en skön avsugning och sex. Tanken att träffa en ung fin tjej för sex mot betalning tänder mig” (Man, 25 år)
 • ”Någonting saknas i mitt liv: jag har aldrig haft sex med en tonårstjej och det är något jag tänker mycket på” (Man, 40 år)
 • ” .. jag kan erbjuda dig mer betalt om du vill göra något ikväll då du inte kan ses”
 • ”...Jag är ny på detta och söker lite äventyr med det motsatta könet .... Skulle vara trevligt med en avsugning i bilen till en början...” (Man, 42 år)
 • ”.. jag är en öm man som är mycket givmild. Jag känner att jag gärna vill ge vad du vill ha...”
 • ”jag kan vara mycket generös om du gör mig nöjd! Vad sägs om 4000-5000/träff?” (Man, 32 år)
 • ”Tänkte sätta in en annons för att sälja en bil men av någon anledning hittade jag din annons. Har aldrig betalt för sex men svårt att inte bli nyfiken på din annons” (Man, 38 år)
 • ”Kan du tänka dig en snabbis i bilen såhär första gången? Nästa gång blir det hos mig och lite mer än en avsugning” (Man, 45)
 • ”Hur träffas vi? Slickar gärna alla dina hål!” (Man, 53)
 • ”När jag gick i skolan var jag lite av en nörd. Jag fick aldrig några tjejer och gjorde min sexdebut sent. Men den fula ankungen blev till en vacker svan. Nu är jag gift och lever under ordnade förhållanden, har bra jobb och så. Fast någonting saknas i mitt liv: jag har aldrig haft sex med en tonårstjej och det är något jag tänker mycket på” (Man, 40 år)
 • ”jag tänder på lite yngre tjejer och du verkar perfekt för mig” (Man, 30)
 • ”Söker en ung, slank och kinky tjej att träffa regelbundet” (Man, 40 år)
 • ”Som du förmodligen anar så har jag en förkärlek till yngre tjejer, men jag har faktiskt aldrig varit med någon som är så mycket yngre som du är. [...] När jag träffar någon och utforskar just det med åldersskillnad, så uppskattar jag när hon klär sig lite extra ungt, utan att för den delen vara slampig. Jag uppskattar ofta gulligt mer än sexigt.
  [...] Nu är min kuk modell lite större, typ 20 cm, så det har inte varit alla kvinnor som jag träffat som verkligen klarat av att göra det tillräckligt skönt för mig med munnen för att jag ska kunna komma. När jag tänker tanken att en 15-åring skulle suga av mig så blir jag helt till mig av kåthet, men undrar ändå om du skulle klara av att få mig att spruta. Att bli avsugen med kondom är betydligt mycket mindre lockande än utan, för mig, eftersom mycket känsel försvinner då.” (Man, 39 år)
 • ”Jag söker en yngre tjej, och eftersom det stod 15 på dig så låter det perfekt” (Man, 25 år)
 • ”Ser att du endast är 15 år. Ja vad kan man säga, sök hjälp kanske.
  De allra flesta normalt funtade män skulle aldrig vara med ett barn och det gäller även mig. Sök hjälp för det finns alldeles säkert att få. Sluta med dessa dumheter och koncentrera dig på skolan istället (och jämnåriga killar)
  Var rädd om dig” (Man, okänd ålder)

Få ställs inför rätta

Att köpa sex av en person som är mellan 15 och 18 år är ett brott som kan ge upp till två års fängelse. I Skåne anmäldes 39 fall förra året jämfört med 10 stycken år 2012, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Det är en ökning på 290 procent.

Och Skåne ligger i topp när det kommer till antalet anmälningar i hela landet; bara Stockholm har fler.

Men få av dem går till domstol.

Efter en genomsökning av Skånes alla tingsrätter hittade vi  en fällande dom. Det handlar om en 46-årig man från Ängelholm som hade köpt sex av en 17-årig flicka. Han dömdes till skyddstillsyn. Tre andra mål hade blivit avskrivna.

– Det är svårt om man inte är med, om man inte kan ta dem i anslutning till brottet eller i anslutning till när dem är i färd med att genomföra det här brottet. Men har man någon form av resurs och har medvetandegjort hos sig själv som enskild polis eller grupp att det här kan ske, då är det inte svårt att få dit de här. Men man måste jobbar med det, annars går det inte, säger Jonas Trolle, kriminalkommissarie vid länskriminalen i Stockholm.

Ingen jobbar mot barnprostitution

Men det finns ingen polisverksamhet i Skåne som jobbar inriktat mot unga som säljer sex – så som man gör i till exempel Stockholm.

– Den här prostitutionsgruppen i Stockholm är lite unik på det sättet att de har hittat en hel del barn i den här prostitutionen på framför allt internet. Det har de fokuserat en hel del på, och det har varit ett ganska blint fält tidigare, fortsätter Jonas Trolle.

Statistikproblem

Visa

Vid jämnförelser med statistik från BRÅ och tingsrätterna kan det uppstå jämförelseproblem.

Brå redovisar antalet anmälda brott, tingsrätterna redovisar antalet domar där ”köp av sexuell handling av barn” är huvudbrott.

Gränspolisen i Skåne genomsöker nätet, men deras primära uppgift är att hitta människohandelsbrott, inte ”vanlig” prostitution. I Skånes olika polisområden tar man hand om barnprostitution när det ”dyker upp” – men har ingen verksamhet som jobbar dagligen med det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer