Maram Alawad och hennes porträtt i bakgrunden. Foto: Hans Larsson

Marams ansikte är rena konstverket

Uppdaterad
Publicerad

Maram Alawads berättelse om flykten från Syrien har blivit stor konst: Hennes porträtt breder ut sig över en hel vägg på Skissernas museum i Lund.
”Jag blev förvånad och imponerad”, säger Maram själv om den färgsprakande muralmålningen, gjord av den amerikanska konstnären ”Swoon”.

Verket ingår i ett unikt konstprojekt, The Million Person Project, där människor över hela världen berättar om sina livsöden. Tillsammans med afghanske Daniel Moradi, även han nyanländ i Sverige, deltar Maram i projektet och de har valts ut av den amerikanska konstnären Swoon, eller Caledonia Curry som hon heter, och story teller-coachen Heather Box, även hon från USA.

Under ett halvårs tid har de båda kommunicerat över nätet med Maram och Daniel för att dokumentera deras minnen och tankar och coacha dem i muntlig framställning. I samband med nyinvigningen av Skissernas museum i Lund, där Swoon visar upp sina verk i en separat utställning, har samtliga fyra i gruppen nu även träffats personligen.

”De vill också kunna drömma”

På torsdagen var de framme vid projektets slutmål: Ett scenframträdande inför publik på museet för de båda tonåringarna som bor i Malmö.

– Klart man är nervös, men det ska nog gå bra. Vi har tränat med Heather sedan i september, berättar Daniel när vi träffar honom och Maram inför evenemanget.

På frågan vad som blir hans eget viktigaste budskap till lundapubliken, svarar han.

– Att ingen lämnar sitt land frivilligt. Och en sak till: Om vi hjälper de nyanlända i dag kan de få ett bra liv i morgon. I övermorgon kan de hjälpa till med att bygga Sverige.

Tillfrågad om samma sak, svarar Maram Alawad:

– Jag hoppas att människor i Sverige ska få veta lite mer om vad som händer i våra hemländer och om alla som lever kvar där, mitt i kriget. De vill också kunna drömma och ha en framtid att tänka på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer