Miljöjurist Margareta Svenning. Foto: SVT

Margareta Svenning avskedas efter konflikt med länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Miljöjuristen Margareta Svenning meddelades att hon inte fick företräda en vän eller uttala sig i medier i hans fall. Nu får hon sparken från länsstyrelsen som säger att hon ägnat sig åt förtroendeskadlig bisyssla.

Som SVT tidigare rapporterat fick Margareta Svenning ett mejl från en chef om att hon inte fick agera ombud för vännen Rolf Englesson eller uttala sig i media å hans vägnar.

Allt började med att politikerna i Höör tröttnade på Rolf Englesson, miljö- och byggchef i kommunen, och köpte ut honom för närmare en miljon kronor. När han var på väg att få sparken, hjälpte juristen Margareta Svenning honom att förhandla fram ett avgångsvederlag.

Länsstyrelsen hävdade då att hon ägnat sig åt en förtroendeskadlig bisyssla.

”Blev inte bjuden till samtal”

Den 18 april skickade hennes närmaste chef, miljödirektör Annelie Johansson, ett mejl som lyder:

”Du får inte företräda Rolf utifrån ditt uppdrag/anställning på Länsstyrelsen. Att du stöttar honom på fritiden och hjälper honom hemma vid köksbordet är upp till er, men du får inte agera juridiskt biträde/ombud, uttala dig i media på hans vägar, företräda honom eller delta på möten när han träffar kommunen”.

Nu avskedar länsstyrelsen Margareta Svenning.

– Jag fick ingen primärförhandling, blev inte inbjuden till något samtal. Jag blev mer eller mindre inlurad till chefen där det låg ett grått papper med mitt avsked. Min arbetsgivare anser att jag har en felaktig attityd, det var det besked jag fick i dag, säger Margareta Svenning.

Kommer att polisanmäla

Ola Melin är tillförordnad landshövding:

– Beslutet grundar sig i att hon har brutit mot förbudet att ägna sig åt en bisyssla. Hon har blivit underrättad om detta och hennes fackförbund har blivit varslat, säger han.

Men Margareta Svenning har en annan uppfattning.

– Det här är en ren hämnd för att vi vände oss till massmedia, säger hon.

Margareta Svenning har tidigare sagt till SVT att det inte rört sig om en bisyssla över huvud taget utan om en väntjänst.

– Dessutom har jag anmält jäv i förhållande till Höörs kommun, så jag kommer inte i konflikt med myndighetsutövning.

Hon har sagt att saken nu kommer att polisanmälas för grundlagsbrott.

Fotnot:  Artikeln är förtydligad och rubriken på artikeln är ändrad, eftersom den ursprungliga rubriken ”Margareta pratade med medier – nu avskedas hon” inte hade täckning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.