Sedan Sverige stängde gränsen till Danmark den 22 december får Maria Sankos son inte komma hem till sitt varannan-vecka-boende i Malmö. Foto: TV2 Lorry

Marias 13-åriga son hindras från att komma hem till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Barn som bor växelvis i Sverige och Danmark stoppas av den stängda gränsen. Nu kräver en dansk barnrättsorganisation att myndigheterna agerar.

TV2 Lorry har träffat Malmöbon Maria Sanko vars familj nu splittras.

Maria son är 13 år och bor normalt varannan vecka hos sin pappa i Danmark och varannan hos Maria i Malmö. Men sonens säng i Malmö har nu gapat tom sedan gränsstängningen 22 december.

Eftersom sonen är dansk medborgare med fast adress i Danmark, får han inte åka över till Sverige.

Coronavirus i Skåne

– Vårt familjeliv har tagits ifrån oss, säger Maria Sanko.

Svidande kritik

Nu kritiserar den danska barnrättsorganisationen Barns Villkor gränsstängningen. De får stöd av forskare på Institutet för mänskliga rättigheter. 

– Det är en del av FN:s barnkonvention att barn har rätt till regelbunden kontakt med båda sina föräldrar, säger Anette Faye Jacobsen, seniorforskare på det danska Institutet för mänskliga rättigheter.

Det är oklart exakt hur många barn som berörs, men TV2 Lorry, har varit i kontakt med tre olika familjer. Alla upplever att deras familjeliv tas ifrån dem.

Inget undantag för barnen

Den stängda gränsen mot Danmark har flera undantag. Om man har fast adress i Sverige men jobbar på andra sidan sundet är man tillåten att åka över. Svenska medborgare får också åka in i Sverige även om de bor i Danmark. Men familjeband till någon i Sverige räcker inte.

I dagsläget gäller den stängda gränsen fram till 22 januari, men det kan komma att förlängas.

– Om det blir fram till mars till exempel, då är vårt familjeliv fullständigt splittrat och trasigt. Då måste jag överväga om det är värt att stanna i Sverige, säger Maria Sanko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet