Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Markägarna Åsa och Johnny Mårtensson i Tomelilla kan inte säga nej när företaget vill leta efter mineraler – på deras mark. Foto: SVT

Markägare maktlösa vid mineraljakt i Sydsverige

Publicerad

Jakten på den attraktiva mineralen vanadin, som används i batterier i elbilar, har startat i Skåne. Markägarna Åsa och Johnny Mårtensson i Tomelilla är kritiska till hur lagen fungerar.

Under sommaren förra året sökte det engelska företaget  Scandivanadium tillstånd att söka efter mineraler på Österlen och i Hörby kommun. Privata markägare upplåter eller tvingas upplåta sin mark för dessa provborrningar. Så ser minerallagen ut.

”Vi tänker kämpa”

Mjölkbönderna Åsa och Johnny Mårtensson i Tomelilla berättar i Uppdrag Granskning hur maktlösa de känner sig. De har bott på sin gård i 25 år men de har inte rätt att neka ett utländskt företag att provborra på deras marker, om den svenska myndigheten Bergsstaten sagt ja.

Markägarna Åsa och Johnny Mårtensson är kritiska till lagen. Foto: SVT

– Jag har alltid trott att äganaderätten var större än vad den är, säger Johnny Mårtensson och hans hustru fyller i att hon inte förstod hur lagen fungerar förrän de började prata med sina grannar.

– Vi tänker kämpa, säger Åsa Mårtensson till Uppdrag Gransknings reporter Natalie Medic.

Programmet ”Jakten på mineralerna” sänds onsdag klockan 20.00 i SVT 1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer