– Hade man gått hela vandringsleden på tre kilometer hade vi säkert fått ihop en halv sopsäck, säger markägaren Tom Espgård. Foto: SVT

Markägaren Tom: ”I år har vi hittat ett par soffor och fåtöljer”

Publicerad

Vi bad om tips för att hitta Skånes skräpigaste platser. Markägaren Tom Espgård i Höörs kommun hörde av sig, och berättade att han varje vecka plockar skräp längs en av Skånes vandringsleder.

– Det är slarv, och det känns frustrerande, säger Tom Espgård som tillsammans med sin fru äger mark i Höörs kommun.

Genom deras ägor går bland annat Vaxsjöslingan som lockar många besökare. Men längs den natursköna vandringsleden hittar han alltid skräp. Han ger sig ut minst en gång i veckan för att plocka upp allt från burkar till rester från fiskeredskap.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

– Ofta är det utmed bryggor där man kan stå och fiska, säger Tom Espgård, och plockar samtidigt upp en plastflaska ur vattnet. Flera ölburkar och även cigarettpaket finns också i närheten.

Vad är det värsta ni har hittat?

– Nu i år hittade vi möbler, ett par soffor och fåtöljer som man bara kastat.

Nedskräpningen ökar

Enligt miljöorganisationen Håll Sverige rent ökar nedskräpningen, men det är få som åtalas och bötfälls. Ofta beror det på att det är svårt att bevisa vem som har dumpat skräpet.

Efter att ha gått 200 meter på Vaxsjöslingan har Tom redan fyllt halva påsen med skräp.

– Hade man gått hela vandringsleden på tre kilometer hade vi säkert fått ihop en halv sopsäck. Jag tror att det handlar om okunskap. Jag tror det är jätteviktigt med information om vilka skyldigheter allemansrätten innebär. På sikt tror jag att det kommer att bli så, att om problematiken ökar måste det ske förändringar, säger Tom Espgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer