Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Anncharlotte Nielsen är det knappast någon mirakelkur som har räddat träden. ”Det enda vi har kunnat göra är att vattna dem, hålla koll på dem och göda dem.” Foto: Isak Laurell/SVT

Träden överlevde attackerna: ”Vi trodde de skulle dö”

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten och vintern vandaliserades runt 250 träd på kyrkogårdar och i parker runtom i Malmö. Trots att de så kallade trädmarodörerna lyckades åsamka skada, verkar träden må bra.

Förra veckan utförde Malmö stad kontroller på en del av de träd som vandaliserats under hösten och vintern. De kunde konstatera att de flesta träden klarat sig bra, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera.

Men det var inte bara kommunen som drabbades. På flera kyrkogårdar runt om i Malmö vandaliserades träd, däribland ett tiotal björkar i Västra Skrävlinge.

– Vi trodde att de skulle dö, att de var förstörda, säger Anncharlotte Nielsen, arbetsledare på Västra Skrävlinges kyrkogård.

”Mår bra än så länge”

Men trots skadorna ville kyrkogårdsförvaltningen ge träden en chans att överleva. Och det verkar som att de har lyckats.

– De kan ju leva 10 år, 20 år eller 100 år. Det vet vi inte alls, det är något vi får se framöver. Men de vill ju läka sig och de mår bra än så länge, säger Anncharlotte Nielsen.

I klippet ovan visar Anncharlotte hur man kan se att träden mår bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer