Martina ”ZMackis” Zandelin tilldelas det första Eleonorapriset. Priset får hon för sitt arbete med att bekämpa fördomar och visar hur ett liv med funktionsnedsättning kan se ut via sin vlogg. Foto: SVT

Martina Zandelin prisas för sin kamp mot fördomar

Uppdaterad
Publicerad

Martina ”ZMackis” Zandelin är den första pristagaren som får Malmö stads Eleonorapris. Martina tilldelas priset för att hon genom sin vlogg bekämpar fördomar och visar hur ett liv med funktionsnedsättning kan se ut.

Det är funktionsstödsnämnden i Malmö stad som delar ut Eleonorapriset för att uppmärksamma personer med funktionsnedsättningar och deras rätt att leva precis som alla andra.

Följa med i vardagen

Martina Zandelin visar upp sin vardag på sin vlogg. I olika videor får tittaren följa vad hon gör, vilka hon umgås med och hennes intressen. Men även vilka hinder hon stöter på i vardagen med rullstol och människors fördomar.

– Jag är en person och mitt liv ser inte så annorlunda ut. Jag har kanske mer svårigheter med att ta mig fram och behöver kanske hjälp med mer grejer. Men för övrigt så fungerar jag ju som en människa, säger Martina Zandelin.

Priset kommer att delas ut i Malmö stadshus den 3 december på den Internationella funktionshinderdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.