Foto: Fanny Palm

Massdöd av fisk i Hörbyån

Uppdaterad
Publicerad

Döda fiskar ligger i drivor på botten av Hörbyån uppströms Ringsjön i Skåne.

Vattenståndet i de skånska vattendragen är rekordlågt vilket leder till stora problem för fiskbestånden. I Hörbyån dog i helgen tiotusentals fiskar av syrebrist som tros vara orsakad av det låga vattnet.

– Nu är det rätt så rörligt vatten men i söndags var det helt stilla och fiskarna gick och kippade luft vid ytan, säger Håkan Bergknut, kommunekolog i Hörby.

Tiotusentals fiskar kvävdes

I helgen gick tiotusentals fiskar ett grymt öde till mötes när de kvävdes på väg upp i Hörbyån där de skulle övervintra. Enligt Håkan Bergknut är det väldigt ovanligt att sådant händer men det finns en naturlig förklaring.

Det är med all säkerhet att vi har haft ett väldigt torrt år, det har inte varit så mycket nederbörd under sommaren och det är väldigt lite vatten i ån. Med den lilla mägden vatten så finns det mindre syre tillgängligt och med dens tora mängden småfisk som har gått upp så gick helt enkelt allt syre åt.

”Värsta jag sett”

Även på Länsstyrelsen konstaterar man att vattenstånden i Skåne är rekordlåga.

– Jag har jobbat i Skåne i 20 år och det här är nog om inte det värsta så ett av de allra värsta åren. Den normala belastningen vi har på våra vattendrag är ofta anpassad efter ett högre flöde och nu när flödena blir så låga så får det här lilla flödet späda ut föroreningarna och då kan det uppstå syrebrist, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på Länsstyrelsen.

Hörby kommun har mätt syrenivån i Hörbyån och konstaterat att den är är väldigt låg. Att det skulle röra sig om något utsläpp utesluter man men vattenprover är tagna för säkerhets skull .

– Är det så att vi hittar någonting framöver eller får misstankar om någonting framöver så analyserar vi de proverna vi har, säger Håkan Bergknut.

Manar till försiktighet

Även om det inte var utsläpp som orsakade fiskdöden i Hörbyån så manar Johan Wagnström till försiktighet.

– Jag tycker alla som har aktiviteter i närheten av vatten måste vara extremt försiktiga just nu för det behövs inte så mycket. Ett utsläpp som under normala förhållanden inte hade synts i vattendraget kan idag orsaka fiskdöd i stort sätt i alla våra vattendrag, säger Johan Wagnström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.