Masskrock granskas på konferens

Publicerad

”Vi hade änglavakt”. Det konstaterar bland annat polis, räddningstjänst och Trafikverket snart åtta månader efter masskrocken på Tranarpsbron.

På onsdagen samlades experter från flera myndigheter för ett seminarium om olyckan.

Jonas Hellsten från räddningstjänsten i Helsingborg var räddningsledare på plats vid olyckan då hela 71 fordon var inblandade. En person omkom.

– Den stora lärdomen är att folk körde alldeles för fort. Tunga fordon höll upp till 90 kilometer i timmen. Jag säger samma sak nu som jag sa när olyckan inträffade. Det var inte halkan som orsakade olyckan – det var dålig sikt och för hög hastighet, säger han till Sydnytt.

Idag hölls ett seminarium i Tylösand utanför Halmstad om masskrocken och den samlade bedömningen som myndigheterna nu gör är att det helt enkelt var turen som gjorde att konsekvenserna av olyckan inte blev värre.

– Jag är väldigt nöjd med mina kollegor inom sjukvård, polis och räddningstjänst. Vi fick alla igång arbetet snabbt efter olyckan. Jag tror inte att vi kunde gjort något bättre, säger Jonas Hellsten.

Flera utredningar om olyckan pågår till exempel hos polis och myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De väntas bli klara under hösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Masskrocken på Tranarpsbron

Mer i ämnet