Foto: Bernard Mikulic

”Blir en utmaning att hitta behöriga lärare”

Publicerad

Beslutet om att all SFI-undervisningen ska flytta över till kommunen innebär att Malmö stad behöver rekrytera 70-80 nya SFI lärare.

På kort tid har två utbildningsföretag erkänt att de lämnat oriktiga uppgifter om personal och andelen behöriga lärare inom SFI-undervisningen i Malmö. Efter avslöjandet beslutade Malmö stad att avbryta all upphandling av SFI som skulle gällt från 1 augusti. Innan dess måste därför 1 900 elever flyttas till den kommunala vuxenutbildningen.

Södervärnskolan är en av de skolor i Malmö där SFI-undervisningen bedrivs i kommunal regi. Birgitta Mörkeberg har varit SFI-lärare i 30 år och är orolig för hur rekryteringen av nya lärare ska gå till. 

- Det är inte så lång tid de har på sig. Våra rektorer har mycket att göra som det är. Jag vet inte alls hur de ska lyckas med detta, säger Birgitta Mörkeberg.

”Blir en utmaning”

Beslutet ställer stora krav på Malmö stad och gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltning som med kort varsel ska hitta nya utbildningslokaler och anställa 70-80 nya SFI lärare.

– Vi ser över de som finns anställda inom Malmö Stad samt hur vi kan göra prioriteringar inom vår egen verksamhet, säger Lars Rehnberg, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör.

Kommunen kommer även se över hur de kan hjälpa de lärare som inte har full behörighet att utbilda sig upp till behörighetsnivån. Förvaltningen kommer inom kort gå ut med en stor rekryteringskampanj för att hitta nya behöriga SFI-lärare.

– Det blir en utmaning att hitta behöriga lärare. Vi ska göra allt vi kan för att hitta lärare som ligger så nära behörighet som möjligt, säger Andreas Eriksson rektor för SFI-utbildning Malmö Stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Malmö

Mer i ämnet