Sofie Bergkvist, är producent bakom utställningen med Dag Hammarskjölds bilder. Foto: Hans Larsson

Mästerfotografen Dag Hammarskjöld dubbelt exponerad

Uppdaterad
Publicerad

Den ”tysta diplomatins” anfader är i ropet – igen. I sommar visar två skånska utställningar fotografier av den legendariske svenske FN-chefen Dag Hammarskjöld.

Utställningarna pågår just nu på Fabriken i Bästekille i Kivik samt på Dag Hammarskjölds gård Backåkra utanför Ystad. Båda tar fasta på det passionerade fotointresse den blågule toppdiplomaten närde vid sidan av sitt kringflackande mellan världens oroshärdar.

– Han var själv väldigt ödmjuk och kallade det en hobby. Ändå präglas många bilder av en stark konstnärlig drivkraft, berättar Sofie Bergkvist, producent bakom utställningen ”Kameran lärde mig att se” på Backåkra.

Reportage i National Geographic

FN-chefen fick med tiden fotouppdrag åt flera namnkunniga tidningar. Vid tiden för sin död 1961 hade han just publicerat ett längre reportage i National Geographic, med egna bilder från en flygning över Himalaya och Mount Everest.

– Jag är övertygad om att Dag Hammarskjöld hade tänkt sig att fortsätta utveckla sig som fotograf när FN-uppdraget väl var till ända. Tyvärr blev det aldrig så, konstaterar Sofie Bergkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.